Tinerii cu idei inovatoare îşi vor putea atrage finanţatori cu ajutorul unei platforme web

Tinerii din Republica Moldova, care au idei inovatoare în anumite domenii, îşi vor putea atrage finanţatori pentru dezvoltarea planurilor de afaceri prin intermediul proiectului Start-up Moldova. Platforma va fi lansată pe 3 mai.

Reprezentantul Start-up Moldova, Alexandru Popovici, a declarat, pe 18 martie, în cadrul prezentării proiectului, că procedura de atragere a fondurilor este simplă, deoarece inovatorul are contact direct cu potenţialul finanţator prin prisma plasării proiectului pe platforma virtuală Start-up Moldova. Astfel, este suficient ca inventatorul să urmeze paşii de descărcare a proiectului pe platforma web, să indice bugetul necesar de care are nevoie pentru a-şi iniţia proiectul şi termenul limită de finanţare, care poate fi de maxim 60 de zile de la plasarea proiectului. „Un aspect important în atragerea finanţatorilor este promovarea ideii pe reţelele de socializare. Odată colectaţi banii necesari pentru iniţierea proiectului, urmează procedura de marketing care, în acest caz, este destul de simplă pentru că există deja un public format şi investitori care iniţiază cererea pe piaţă a produsului”, a menţionat Popovici.

În cazul în care în termenul limită de colectare a fondurilor pentru iniţierea proiectului nu s-au strîns banii stipulaţi de către inventator, proiectul este declarat nul, iar banii colectaţi sînt restituiţi investitorilor. De cealaltă parte, dacă proiectul are succes, inventatorul are obligaţia de a oferi beneficii finanţatorilor, în funcţie de banii investiţi de către aceştia. „De exemplu inovatorul unei melodii poate oferi un CD sau un bilet la spectacolul pe care îl va susţine pentru promovarea melodiei”, a mai spus Alexandru Popovici.

După lansarea proiectului pe 3 mai, reprezentanţii Start-up Moldova vor merge în peste 500 de instituţii de învăţămînt pentru a le prezenta tinerilor şansa de a se face cunoscuţi prin ideile inovatoare pe care le au.

 Moldpres