TIMOFTI A CONFIRMAT ÎN FAŢA LUI PUTIN CĂ R.MOLDOVA A ALES CALEA INTEGRĂRII EUROPENE

Summitul CSI de la Minsk

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a confirmat vineri în cadrul summitului şefilor de stat ai Comunităţii Statelor Independente (CSI) că ţara sa va continua procesul de integrare europeană.

Timofti a făcut aceste declaraţii la summitul CSI, unde a fost prezent şi liderul rus Vladimir Putin, la scurt timp după ce Armenia, care a negociat pînă recent un Acord de Asociere cu UE, a renunţat la acesta şi a aderat la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„Într-un discurs susţinut la reuniune, preşedintele Timofti a vorbit despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, ca proiect strategic de dezvoltare a ţării noastre. În acelaşi timp, şeful statului şi-a exprimat încrederea că orientarea proeuropeană a ţării sale nu va periclita relaţiile reciproc avantajoase stabilite în cadrul CSI în ultimele două decenii şi că Republica Moldova va rămîne un partener de încredere al statelor din CSI”, potrivit unui comunicat difuzat de administraţia prezidenţială de la Chişinău.

Totodată, Timofti a anunţat că Republica Moldova nu va accepta medalia acordată în cadrul CSI cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la sfîrşitul celui de-al Doilea Război Mondial, din cauză că pe aceasta va fi imprimat şi simbolul sovietic — secera şi ciocanul. „Preşedintele Timofti a anunţat că Republica Moldova va executa propriile medalii consacrate acestei aniversări, de pe care vor lipsi secera şi ciocanul, din cauza conotaţiei politice pe care le au aceste însemne în ţara noastră” (secera şi ciocanul sînt simbolul Partidului Comunist n.r.), conform comunicatului.

Preşedintele moldovean a vorbit despre procesul de integrare europeană al ţării sale, chiar dacă în ultimul timp mai mulţi oficiali ruşi au avertizat Chişinăul că acest fapt ar putea afecta relaţiile comerciale dintre cele două state şi că ar putea influenţa negativ procesul de reglementare a conflictului transnistrean. La începutul lunii septembrie Rusia a interzis importul de vin moldovenesc, iar presa a scris şi despre un număr tot mai mare de cetăţeni moldoveni expulzaţi din Federaţia Rusă.

Republica Moldova urmează să parafeze Acordul de Asociere cu UE la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura la sfîrşitul lunii noiembrie la Vilnius. Armenia, care negocia acelaşi document, a fost acceptată joi în Uniunea Vamală, iar preşedintele rus a avertizat Ucraina că dacă va semna Acordul de Asociere nu va mai putea adera la Uniunea Vamală.

Sursa: AGERPRES