Theresa May a acceptat oferta UE de aminare a Brexit-ului

Premierul britanic, Theresa May, a acceptat cele două „scenarii” privind amînarea Brexit-ului oferite de Uniunea Europeană, a anunţat Joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP, potrivit agerpres. „M-am întîlnit cu premierul May în mai multe rînduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încîntat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk. Liderii europeni au propus, Joi seară, Regatului Unit două opţiuni pentru amînarea Brexit-ului, după data prevăzută iniţial, 29 Martie, potrivit concluziilor summitului european de la Bruxelles. Dacă deputaţii britanici aprobă săptămîna viitoare acordul de divorţ încheiat în Noiembrie, Cei 27 sunt de acord să amîne data Brexit-ului pentru 22 Mai.

În cazul unei noi respingeri de către Parlamentul britanic, „Consiliul European decide să îl proroge pînă la 12 Aprilie 2019 şi aşteaptă ca Regatul Unit să indice calea de urmat înainte de această dată”, au scris liderii europeni. Premierul britanic dorea o amînare pînă la 30 Iunie, dar această dată punea Uniunii o problemă din punct de vedere juridic din cauza alegerilor europene, prevăzute între 23 şi 26 Mai. „Dacă Regatul Unit nu doreşte să organizeze alegeri, nu vom avea nici o modalitate de a face altceva, ceea ce înseamnă că va fi ales no deal”, a comentat Preşedinţia Franţei.

Obiectivul compromisului acceptat de europeni şi de Theresa May „este de a oferi maximul de posibilităţi pentru ca acordul de retragere să fie ratificat”, a comentat o sursă guvernamentală spaniolă. Acest acord are ca obiectiv de a permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE.