THE GUARDIAN: CHISINAUL SEAMANA CU O PLIMBARE PRIN HOPURI CU UN MAXI-TAXI

„Chișinăul seamănă cu o plimbare prin hopuri cu un maxi-taxi: transpirat vara, plin de noroi și umed pe timp de iarnă, înghesuit la orele de vârf, cu un conducător auto care numără banii în mers, vorbește la telefon și ține volanul în același timp”. Astfel se începe un reportaj realizat de jurnalista locală, Anastasia Costișanu, pentru publicația britanică, The Guardian, care a încercat să descrie activitatea de zi cu zi a capitalei Republicii Moldova.

 

Despre arhitectură

„Arhitectura diversă reflectă diferite epoci ale Chișinăului. Pe lângă beton, se deschide ochilor atât brutalismul gri al clădirilor sovietice, dar și blocuri moderne. Unele bijuterii arhitecturale au rezistat de-a lungul istoriei orașului - deși altele au stat neglijate”, se spune despre arhitectura Chișinăului.

 

Despre talente autohtone

„Piesa „Sub Pielea Mea” i-a făcut pe băieții din formația Carla’s Dreams faimoși departe de granițele Moldovei. Membrii trupei sunt cunoscuți pentru utilizarea argoului local, dar și prin aspectul mărcii comerciale: în timpul aparițiilor publice toți membrii își pictează fețele, își pun glugile și ochelari pentru a-și proteja identitatea lor”, scrie jurnalista Anastasia Costisanu.

 

Despre cea mai mare controversă

„În ultimul timp se pare că tot mai multe controverse se adună în jurul primarului orașului, Dorin Chirtoacă, fie că este vorba despre gropile apărute după construirea unui drum, sau dacă sărută o icoană. Într-un oraș disfuncțional, el a devenit un personaj al folclorului urban care a inspirat numeroase meme-uri cu titlul „Chirtoacă e de vină” despre tot felul de lucruri care merg prost în oraș, în țară, sau chiar în lume”, se mai spune în articol.

 

Despre cea mai ghinionistă clădire

Reportajul reamintește despre incidentul cu Ambasada Franței la Chișinău, care în 2015 s-a văzut înconjurată parțial de un complex rezidențial supraetajat monstruos. Asta deși din 2011 a existat o interdicție din partea primăriei cu privire la interzicerea construcțiilor în centrul istoric din Chișinău.

 

Despre cel mai bun pictor local

Jurnalistul și artistul, Vasile Botnaru, folosește cel mai bun vin local pentru a-și crea picturile minimaliste și pitorești. O pictură din vinul sec chiar a fost considerată drept o declarație politică. E vorba de un portret al oficialul rus Ghenadi Onișcenko, care este asociat cu impunerea embargoului asupra vinurilor moldovenești în 2013, datorită apropierii Republicii Moldova de UE.

Sursa: Agora.md