Teroarea caniculei din Europa. Reactoare nucleare inchise in Franta, incendii de padure in Portugalia

Canicula extraordinară continuă în Vestul Europei, unde se înregistrează temperaturi ca în deșert. Au apărut deja efecte periculoase: în Portugalia au izbucnit incendii de pădure.

Portugalia a rămas și Duminică sub cod roşu de caniculă. Asta după ce Sîmbătă, în Lisabona, au fost 44 de grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în oraş. În alte zone a fost și mai cald. În centrul ţării, în localitatea Alvega, termometrele au arătat 46,8 grade Celsius. Iar în Sudul ţării au izbucnit uriaşe incendii de vegetaţie. 

Pădurile din jurul oraşului istoric Monchique din Sudul Portugaliei au luat foc, după zile întregi de temperaturi extreme. Fumul gros a acoperit Soarele în plină zi şi flăcările s-au apropiat de casele oamenilor. 100 de persoane au fost evacuate din calea focului şi mai multe drumuri naţionale au fost închise. Autorităţile portugheze vor să evite cu orice preţ repetarea tragediei de anul trecut, cînd zeci de oameni au murit arşi în propriile maşini, în timp ce încercau să fugă de un incendiu. Sîmbătă, peste 30 de focare ardeau în Portugalia.

Pe de altă parte, în Franța, patru reactoare de la trei centrale nucleare au fost oprite din cauza caniculei. Compania de electricitate care administrează centralele aflate în apropierea fluviilor Ron şi Rin a decis sistarea temporară a activităţii. Canicula care a cuprins ţara a dus la încălzirea apelor celor două fluvii, situaţie extrem de riscantă pentru că toate centralele folosesc debitele de apă pentru a răci reactoarele. În plus, evacuarea apelor după procesul de răcire a instalaţiilor poate duce la supraîncălzirea apei din fluvii, ceea ce ar avea urmări grave pentru faună şi floră. 67 de regiuni din Franţa se află sub cod portocaliu de caniculă.

Valul de aer cald venit din nordul Africii care a afectat Portugalia a provocat caniculă şi în Spania. La Madrid, temperaturile au depăşit 40 de grade. Peninsula iberică se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 15 ani. Meteorologii anunţă însă că vremea se va mai răcori săptămîna viitoare şi va începe să plouă.