TEORIILE DESPRE O CONSPIRATIE LEGATA DE MOARTEA PAPEI IOAN PAUL I S-AU DOVEDIT A FI FALSE

Nu a existat nicio infracțiune care să fie asociată morții neașteptate a papei Ioan Paul I, în urmă cu aproape 40 de ani, a declarat un oficial cu rang înalt la Vatican într-o nouă carte, care încearcă să infirme teoriile despre existența unei presupuse conspirații legate de moartea bruscă a fostului suveran pontif, informează DPA.

Ioan Paul I, al cărui nume a fost Albino Luciani, a murit la vîrsta de 65 de ani pe 28 septembrie 1978, la doar 33 de zile după ce devenise papă. Deși infarctul a fost specificat drept cauză oficială a morții sale, numeroase speculații apărute după decesul papei afirmă că liderul de la Vatican ar fi fost asasinat cu scopul de a stopa planurile sale de "curățare" a finanțelor Vaticanului, considerate tenebroase.

"După atît de multe presupuneri, după atît de multe reconstituiri bazate pe zvonuri lipsite de fundament, acum putem să știm ceea ce s-a întîmplat în ultimele ore din viața papei", a declarat Pietro Parolin, cardinal-secretar al statului Vatican, în introducerea unei cărți ce a fost publicată marți.

În volumul "Papa Luciani. Cronica di una morte" ("Papa Luciani. Cronica unei morți"), Stefania Falasca, un reporter veteran acreditat la Vatican, afirmă că a descoperit înregistrări medicale necunoscute pînă acum publicului larg, care arată că papa Ioan Paul I a suferit de dureri în zona pieptului cu cîteva ore înaintea morții sale, însă a refuzat asistența medicală.

"Papa a refuzat intervenția unui medic de la Vatican, pretinzînd că era doar un episod medical dureros, care nu era rar pentru el și pe care îl considera de natură reumatică", se afirmă într-un raport medical confidențial, descoperit de Stefania Falasca.

Documentul sugerează că Ioan Paul I a neglijat simptomele afecțiunii care i-a cauzat moartea și a fost scris de Renato Buzzonetti, primul medic care a văzut trupul neînsuflețit al fostului papă.

Stefania Falasca a avut acces la acel document, întrucît ea este și liderul adjunct al comitetului care dorește canonizarea papei Ioan Paul I, o procedură din Biserica Catolică asemănătoare unui proces juridic, în timpul căreia viețile și activitățile candidaților la sanctificare sînt analizate cu mare atenție.

Sursa: Agerpres