Tentativă de lovitură de Stat! Opoziția și Plahotniuc au pus stăpînire pe CC

Au obținut suspendarea creditului rusesc de care țara are nevoie ca de aer

Mihai Conțiu

În mod absolut suspect și cu o repeziciune nefirească, președintele Curții Constituționale (CC), Vladimir Țurcan, a fost demis, în ziua de 23 Aprilie, din funcție. Decizia de demitere a lui Țurcan a fost luată în urma unui demers depus de magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova, în ziua de 21 Aprilie. Potrivit unui comunicat al Înaltei Curți, noul președinte ales este magistratul Domnica Manole, un executant docil al dispozițiilor date de Andrei Năstase și Maia Sandu, dar, prin extensie, și ale celor venite de la Andrian Candu, un intermediar al lui Plahotniuc și al lui Ilan Șor. Presa a scris deja că soțul Domnicăi Manole a fost membru al Partidului Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. Iar doamna Domnica a beneficiat mult de influența politică a PD-ului asupra justiției moldovenești.

Motivul demiterii lui Țurcan a fost acela că a discutat la telefon cu Președintele Igor Dodon.

Nu intrăm în amănuntele presupusei ilegalități a lui Țurcan, fiind suficient să facem trimitere la  argumentele invocate, în acest sens, de către Victor Pușcaș, ex-președinte al CC. Aici este suficient să vorbim despre motivele demiterii abuzive a lui Țurcan și ”calitățile” care o desemnează pe Manole ca fiind demnă să ocupe această funcție.

Cauza absurdă, abuzivă care a stat la baza demiterii lui Țurcan a fost aceea că Președintele Dodon a spus că l-a sunat, la telefon, pe Țurcan ca să afle mai multe detalii despre situația ivită după ce Curtea Constituţională a suspendat aplicarea legilor din pachetul anti-criză, pînă pe 13 Aprilie. Rețineți că Președintele l-a sunat pe Țurcan după, nu înainte, iar asta în calitate de șef al Statului care monitorizează și coordonează Starea de Urgență pricinuită de pandemia de coronavirus. Așadar, Dodon a solicitat, posterior, explicații tehnice necesare Celulei anti-criză, deci nu l-a sunat anterior emiterii Deciziei CC spre a o influența. Cu toate acestea, Țurcan a fost demis într-un stil ce ne amintește de dezinformările, abuzurile și manipulările care au dus la lovitura de Stat declanșată pe 7 Aprilie 2009. Nimic nou sub soarele opoziției moldovenești compradore.

Regia a funcționat perfect și, cu viteză cosmică, în locul lui Țurcan a fost aleasă Domnica Manole. Desemnarea acesteia în această funcție nu poate fi o surpriză nemaipomenită. Inițial, ea a fost relocată, infiltrată în anturajul politic al lui Andrei Năstase. Asta ca să i se confecționeze imaginea unui justițiar de Dreapta, unul potrivnic lui Plahotniuc. Aici, Plahotniuc și serviciile secrete românești care-l sprijină încă au lucrat de minune, adică l-au folosit pe Năstase ca pe o marionetă habarnistă.

Bun, l-au demis pe Țurcan din pricinile amintite, dar, în raport cu acestea, care-s atributele morale și profesionale care o recomandă pe Manole a fi demnă de a ocupa această funcție? Posturi de televiziune ca Pro Tv Chișinău, TV8, Jurnal Tv ori N4 exultă, într-un fel sau altul, față de ”victoria” Domnicăi Manole, adică a forțelor ostile lui Dodon și moldovenilor aduși în disperare de moarte de pandemie.

Cei care pînă mai ieri o acuzau, justificat, acum o idolatrizează

Acum vă propunem să ne amintim despre o mizerie judiciară din anul 2008, care a fost dezvăluită de Pro Tv Chișinău! Atunci, Pro TV a înregistrat o discuție, în spatele ușii întredeschise a biroului fostei judecătoare Manole, cînd ea discuta cu președintele din acea vreme al Consiliului Municipal, Eduard Muşuc, şi-i dădea sfaturi cu privire la un proces în care acesta era implicat. Peste jumătate de an, milostivul CSM i-a aplicat cea mai de nebăgat în seamă pedeapsă posibilă – avertizare, nu inculparea penală și inevitabila pușcărie.

În anul 2013, Ziarul de Gardă scria că Domnica Manole deţine cele mai multe maşini din­tre toţi jude­că­tori din R. Mol­dova, vreo 11. Asta în condițiile în care avea un salariu bugetar de cîteva mii de lei. Majo­ri­ta­tea din­tre ”jucăriile ei auto” erau de model Dacia (6), fiind închi­ri­ate unei com­pa­nii de taxi. După acel arti­col, Domnica Manole a fost inves­ti­gată de Comi­sia Naţio­nală de Inte­gritate (CNI), care a con­sta­tat că nu a indi­cat în declarația sa de avere un garaj, veni­tul din vîn­za­rea a două mașini, două con­turi ban­care și două firme ale soțului. Domnica Manole le-a spus autorităților abi­li­tate că nu și-a decla­rat toată ave­rea dintr-o eroare. Deci, despre sinceritatea doamnei Manole nu este cazul să vorbim. Este ipocrită rău. Adică fățarnică, mai pe moldovevenește.

După vreun an, judecătoarea Manole a intrat în vizorul presei cînd, într-o investigație realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice, se scria că a emis o Hotărîre în favoarea unei companii de construcții care a obținut un teren de construcții de la autoritățile locale pentru bani de nimic.

Totodată, Domnica Manole este vinovată și de cel puțin două condamnări ale Republicii Moldova la CEDO. Aici este vorba de dosarele Hyde Park și alții v. Republica Moldova (Hotărîrea CEDO  a fost emisă la 31 Martie 2009) și Hotărîrea Avram și Alții v. Moldova din 5 Iulie 2011. Din cauza acestor condamnări, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite despăgubiri din buzunarele cetățenilor de peste 50 de mii de euro.

Acum, ajunsă președinte al CC, toți cei care o blamau, pe drept, înainte de a-l fraieri pe Năstase cînd i-a fost desemnată acoperirea de ”dizidentă” față de Plahotniuc, îi cîntă osanale ca unei Zeițe a Dreptății. Ca să vedeți cîte chipuri poate avea preacurvia!

Prima misiune a Domnicăi Manole

După destituirea lui Vladimir Țurcan, pentru că așa a cerut oculta, CC a admis cererea unui grup de deputați (soldații lui Plahotniuc din Teritoriu) și a suspendat Legea nr. 57 din 23 Aprilie 2020, pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro, inclusiv, firește, procedura de intrare în vigoare a ei.

Prin Decizia nr. 41 din 23 Aprilie 2020, CC a admis cererea deputatului Sergiu Sîrbu (omul lui Plahotniuc) privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 Aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, pînă la examinarea în fond a sesizării. Data la care se va examina cauza în fond nu a fost încă anunțată.

Asistăm la debutul unei lovituri de Stat? Se pare că da! De cînd oligarhul mafiot Plahotniuc a fost nevoit să fugă din țară, forțele oculte din spatele lui, mai cu seamă ”extensiile” lui din România, au făcut tot ce se poate pentru a submina și sabota Statul Republica Moldova. Astfel, au reușit s-o convingă pe Maia Sandu să-și saboteze propriul Guvern, l-au activat, în regim de urgență, și îl țin permanent în priză pe diversionistul Renato Usatîi, iar acum, ca și în 2009, profitînd de drama națională cumplită provocată de coronavirus, au acaparat CC în scopul sabotării dramatice a stabilității actualei guvernări.

”Activarea” Domnicăi Manole a avut drept scop contracararea împrumutului de 200 de milioane de euro acordat de Federația Rusă Republicii Moldova. Plahotniuc, care speră să-și salveze pielea în calitate de ”anti-rus”, și complicii lui din serviciile secrete românești nu pot admite că Federația Rusă poate, în egală măsură, mai mult sau mai puțin, să fie solidară cu moldovenii în această perioadă de grele încercări. Intenția lor clară este aceea de a-i determina pe moldoveni să creadă că salvarea lor vine exclusiv din Vest!

Scopul final al ocultei românești, al lui Plahotniuc, Șor și al agenților lor funcționali din țară – Candu, Usatîi, Sîrbu etc. – este acela de a produce haos național, de a profita de el, de a-l utiliza drept pretext pentru o lovitură de Stat, ca cea din 7 Aprilie 2009. Acum CC joacă după cum îi cîntă Plahotniuc, iar acesta vrea să înfometeze poporul spre a-l manipula și instiga împotriva guvernării legitime. Cum altfel poate fi explicată suspendarea Acordului de împrumut cu Rusia, un împrumut de care țara și moldovenii au nevoie ca de aer?