TENSIUNI IN ORIENTUL MIJLOCIU: IRANUL A ATACAT DOUA BAZE MILITARE ALE SUA DIN IRAK

Noaptea trecută, Iranul a atacat cu rachete două baze militare americane amplasate în Irak. Informația a fost confirmată de Pentagon.

Mai multe rachete au fost trase împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak folosite de armata americană și de coaliția care o sprijină.

Un purtător de cuvînt al Departamentului Apărării al SUA, Jonathan Hoffman, a declarat că ”aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei”.

După primele atacuri, Pentagonul a anunțat că va face o analiză a situației. ”Evaluăm situaţia şi răspunsul nostru, luăm toate măsurile necesare pentru a proteja personalul american, partenerii săi şi aliaţii din regiune”, a declarat purtătorul de cuvînt al DOD, Jonathan Hoffman.

De cealaltă parte, ministrul de externe iranian, Javad Zarif a spus că atacurile au fost de ”autoapărare”, preluînd retorica folosită de Donald Trump drept motiv al asasinării generalului Soleimani.

”Atacurile cu rachete împotriva bazelor americane din Irak au fost măsuri legitime de autoapărare și s-au încheiat acum, întrucît Iranul nu intenționează să facă război sau să escaladeze situația mai departe”, a declarat ministrul de externe, Javad Zarif.

Ministrul iranian a explicat că ”au fost „măsuri proporționale în autoapărare” în conformitate cu 51 din Carta ONU”, precizînd că ”Nu căutăm escaladarea sau războiul, ci ne vom apăra de orice agresiune”.

Zarif a argumentat că loviturile au vizat bazele SUA de la care au fost lansate atacuri „lașe” împotriva cetățenilor iranieni și a unor înalți funcționari - referindu-se la generalul Qassem Soleimani, șeful Forței Quds a Corpului Gărzii Revoluționare Islamice, ucis într-un atac de drone în afara Bagdadului săptămîna trecută, transmite Russia Today.

Sursa: sputnik.md