TEHNOLOGIILE CARE NE VOR SCHIMBA VIATA IN URMATORII 10 ANI

Liderii lumii adunaţi în luna Ianuarie la Davos au avut pe agendă şi un subiect de care orice prognoză naţională sau globală şi toate politicile publice ar trebui să ţină cont – tehnologiile care schimbă lumea. Ritmul inovării din domeniul digital şi al tehnologiilor software este incomparabil cu cel al revoluţiilor industriale anterioare, ceea ce face ca şi impactul lor asupra societăţii să fie mult diferit.

Un sondaj realizat pentru Davos în rîndul a 800 de executivi din domeniu a permis realizarea unui tabel cu inovaţiile tech ce vor deveni realitate în următorii 15 ani şi pentru care locuitorii Terrei ar trebui să se pregătească deja.Sîntem pe punctul de a intra într-o nouă eră, de schimbări fără precedent. Timp de 200 de ani, de la Revoluţia Industrială, lumea a trăit schimbări din ce în ce mai rapide şi uimitoare, dar toate au venit pe acelaşi concept de optimizare a efortului uman.

La început, s-a mers pe folosirea energiei pentru a ne ajuta să să ne aprovizionăm, să ne deplasăm etc. Din anii 70, ceva a început să schimbe şi a apărut tehnologia care ajută intelectul. Computerele ne ajută să avem la îndemînă mai multă memorie, accesorie la cea umană, iar apariţia internetului a permis accesul la o cunoaştere practic nelimitată.

În anii ce urmează, însă, am putea asista la ceva cu totul diferit, potrivit fondatorului Sendle, James Moody. Despre „acest altceva” vorbeşte raportul Technological Tipping Points and Societal Impact, prezentat la Forumul Davos.

Lucruri considerate de majoritatea oamenilor imposibile în urmă cu doar 10 ani ar urma să devină realitate în următorii ani, potrivit sondajului pe care se bazează raportul. Maşinile fără şofer şi telefoanele implantate sînt doar cîteva dintre noutăţile ce se vor comercializa în următorii zece ani, potrivit intervievaţilor.

Impactul nu este neapărat unul benefic. Potrivit unui studiu amintit în raportul de la Davos, inteligenţa artificială ar putea face ca jumătate din actualele locuri de muncă să devină computerizate.

De asemenea, omenirea trebuie să rezolve probleme de tip nou legate de sfera privată şi încredere, într-o lume în care totul poate fi măsurat şi înregistrat. Și, desigur, mai rămîn o mulţime de alte probleme care probabil nici nu se întrevăd în momentul de faţă.

Sondajul a început în Martie 2015, mai mulţi executivi din domeniul high tech fiind întrebaţi care cred ei că vor fi “tipping points”, momentele concrete în care anumite tehnologii vor deveni mainstream (mainstream: curent principal dintr-o anumită perioadă; idei şi opinii considerate normale deoarece sînt acceptate de societate; a încorpora; a integra; n. r.) şi se vor comercializa.

În privinţa a 11 din cele 21 de “tipping points” (punct de oscilare), 80% din intervievaţi cred că au toate şansele de a deveni realitate pe scară largă în următorii 10 ani. Printre faptele cu mari şanse de a se întîmpla, potrivit sondajului, se numără

  • 10% din populaţie va purta haine conectate la internet
  • 10% din ochelarii de citit vor fi conectaţi la internet,
  • comercializarea primului smartphone implantat
  • 5% din bunurile de consum vor fi produse prin tehnologia printării 3D,
  • 10% din automobilele aflate în circulaţie în SUA vor fi fără şofer
  • va avea loc primul transplant de ficat 3D.

Implanturile

Oamenii sînt din ce în mai conectaţi la tot felul de device-uri (dispozitive) şi acestea, la rîndul lor, sînt din ce în ce mai conectate la corpul uman.

Cipuri subdermale

Dispozitivele inteligente nu sînt doar purtate, ci şi implantate, pentru comunicare, localizare, monitorizarea comportamentului şi sănătăţii. Stimulatoarele cardiace au fost doar începutul dispozitivelor medicale implantate. Ele vor putea sesiza schimbarea parametrilor normali şi evoluţia unei boli, vor permite omului să acţioneze imediat şi vor trimite date la un centru de monitorizare.

Tatuaje electronice

Smartphone-uri implantate în creier vor ajuta la comunicarea gîndurilor exprimate în mod normal verbal. Sînt deja obişnuite cipurile subdermale, implanturile în ureche şi, mai nou, în creier, pentru redarea auzului, tatuajele pentru monitorizarea sănătăţii etc.

Implant în creier pentru redarea auzului

Posibile efecte pozitive:

  • Mai puţin copii răpiţi, pierduţi
  • Mai puţine cheltuieli în sistemul de sănătate, fiindcă implanturile vor semnala imediat apariţia unei dereglări şi vor preveni cronicizarea unor boli.
  • Ar putea extinde speranţa medie de viaţă.

Sursa: cursdeguvernare.ro