Teheranul cere la Haga suspendarea sanctiunilor americane

Sancţiunile americane împotriva Iranului trebuie imediat suspendate deoarece „timpul se scurge” pentru populaţia iraniană, care deja suferă din cauza reintroducerii acestora, a declarat Miercuri Teheranul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga, relatează AFP. Iranul şi-a prezentat pledoaria finală la sfîrşitul unui proces intentat în Iulie împotriva Washingtonului pentru a obţine ridicarea sancţiunilor impuse de Preşedintele american Donald Trump împotriva Republicii Islamice. „Timpul se scurge pentru Republica Islamică Iran”, a declarat în faţa judecătorilor reprezentantul iranian, Mohsen Mohebi (foto). „Milioane de oameni care trăiesc în această ţară suferă deja profund din cauza sancţiunilor reintroduse de Statele Unite”, a continuat el.

Donald Trump a retras în luna Mai Statele Unite din acordul nuclear semnat de Teheran şi marile puteri în 2015, care a avut drept scop împiedicarea Iranului să obţină arma atomică. Această retragere a marcat reintroducerea unor sancţiuni americane dure împotriva Iranului, între care blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectoarele auto şi al aviaţiei comerciale. Primele sancţiuni americane, impuse la începutul lunii August, vor fi urmate de altele care afectează sectorul petrolier şi al gazelor naturale, care joacă un rol esenţial în economia iraniană.

Pe de altă parte, Ministerul de Externe iranian a reacţionat Miercuri la o informaţie publicată cu o zi înainte de Reuters potrivit căreia Franţa le-a cerut diplomaţilor săi să amîne pe termen nedefinit toate călătoriile neesenţiale în Iran. Un oficial al Ministerului a afirmat că Iranul ar trebui să rămînă vigilent în legătură cu „duşmanii” care încearcă să afecteze legăturile între ţări.

Franţa este unul dintre cei mai importanţi susţinători ai acordului nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri, notează Reuters. „Relaţiile dintre Iran şi Europa, în special dintre Iran şi Franţa, au duşmani şi ar trebui să fim vigilenţi faţă de acţiunile lor”, a declarat Bahram Qasemi, citat de stat de agenţia de ştiri IRNA. „Restricţia de călătorie pentru diplomaţii francezi (în Iran) nu este corectă”, a mai spus el.

SUA au respins ferm, Marţi, competenţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) în procedura angajată de Iran. În opinia Washingtonului, CIJ nici nu ar trebui să-şi piardă timpul studiind procedura angajată de Republica Islamică. Pur şi simplu nu este de resortul Curţii ONU să emită judecăţi în diferendul între cele două ţări, argumentează delegaţia americană ce s-a deplasat la Haga, sediul CIJ.