ŠTEFAN FÜLE: „OAMENII POLITICI DIN R. MOLDOVA VOR AVEA MATURITATEA NECESARĂ PENTRU A ACŢIONA ÎN INTERESELE CETĂŢENILOR”

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut, pe 18 mai, la Reşedinţa de stat, o întrevedere cu Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, a informat Serviciul de presă al Preşedinţiei.

Şeful statului l-a informat de oficialul european despre situaţia politică internă şi condiţiile politice care au survenit după demiterea Guvernului, la începutul lunii martie. Referindu-se la hotărîrea pronunţată de Curtea Constituţională pe 22 aprilie, Nicolae Timofti a spus că această decizie a anulat posibilitatea instalării unui nou Guvern în fruntea ţării. "Prestaţia din ultima vreme a Curţii Constituţionale, care a ales să se comporte ca un actor politic, este în contradicţie cu toată jurisprudenţa constituţională de pînă în prezent", a opinat Preşedintele. Nicolae Timofti i-a cerut lui Štefan Füle să examineze posibilitatea ca structurile europene, în special Comisia de la Veneţia, să facă o expertiză a hotărîrii respective a Curţii Constituţionale. Şeful statului şi-a exprimat speranţa că va fi evitată o confruntare între Parlament şi Curtea Constituţională, iar pentru aceasta ambele instituţii ar trebui să acţioneze doar în spaţiul constituţional.

Preşedintele Republicii Molodva a convenit cu oficialul european ca în discuţiile ulterioare cu reprezentanţii partidelor politice, Domnia sa să ceară acestora opinii cu privire la posibilitatea creării unei majorităţi parlamentare, necesare învestirii unui nou Guvern. În cadrul schimbului de opinii, Nicolae Timofti a subliniat importanţa menţinerii tuturor instituţiilor statului, inclusiv a celor de drept, în zona atribuţiilor lor legale, departe de interesele politice şi private.

Preşedintele Republicii Moldova consideră necesară realizarea unei reforme constituţionale, care ar împiedica pe viitor orice tentativă de a forţa limitele Constituţiei. Noile prevederi constituţionale ar urma să fie precise, de natură să delimiteze clar atribuţiile instituţiilor statului.

La rîndul său, Štefan Füle, Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, a declarat că instituţiile statului trebuie consolidate pentru a fi independente, astfel ca acestea să nu fie în serviciul unor forţe politice. "Preşedintele Nicolae Timofti şi Prim-ministrul interimar Iurie Leancă trebuie să aibă susţinerea partidelor reformatoare", a spus Štefan Füle. Oficialul european şi-a exprimat speranţa că oamenii politici din Republica Moldova vor avea maturitatea necesară pentru a acţiona în interesele cetăţenilor. Comisarul european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate şi-a exprimat convingerea că, prin intermediul Republicii Moldova, Parteneriatului Estic va avea succes.