Teama de recesiune, cel mai mare risc al expansiunii economice record a SUA

Teamă de recesiune este cel mai mare risc al expansiunii economice record a Statelor Unite, după cum susţine Brian Moynihan, şeful executiv al Băncii Americane, iar ultimul raport bazat pe nivelul de încredere al consumatorilor arată ca aceste temeri s-ar putea adeveri, scrie Bloomberg, potrivit mediafax.

„Nu avem nici un motiv pentru care să ne punem problema unei recesiuni, în afară de teama de recesiune”, a declarat Moynihan Vineri. Riscul de recesiune este scăzut datorită cheltuielilor constante ale gospodăriilor, care rămîn coloana vertebrală a economiei, a mai spus el, potrivit Bloomberg,

Cifrele publicate de Guvern din această săptămînă au arătat că vînzările cu amănuntul au avansat în Iulie cu un puternic 0.7%, cel mai mult în patru luni. Achizițiile, deseori văzute ca un indicator mai bun al cererii subiacente, au crescut cu 9,7% pînă în Iulie, ceea ce indică un început solid pentru trimestrul al treilea.

Există semne că potențialul de consum al americanilor ar putea primi în curînd un răgaz. Indicele de încredere al Universității din Michigan a scăzut în August la cel mai mic nivel al ultimelor șapte luni, pe fondul îngrijorării crescînde cu privire la economie. Detaliile din sondaj au arătat că mai mulți consumatori au auzit știri nefavorabile despre condițiile afacerilor şi despre deficitul comercial și bursă.

Jesse Edgerton, economistul JPMorgan Chase & Co., a declarat că scăderea încrederii în rîndul consumatorilor generează o probabilitate de 40% a apariţiei unei crize.

După prima reducere din ultimii 10 ani a ratei dobînzii de către Rezerva Federală, consumatorii au ajuns la concluzia că este nevoie să fie mai precauți în privința cheltuielilor, avînd în vedere că mișcarea a fost concepută pentru a-i proteja de recesiune.

Piețele financiare s-au dezvoltat din ce în ce mai volatil în ultimele două săptămîni, iar indicele industrial Dow Jones a scăzut Miercuri cu 800 de puncte, semn că economia globală se deteriorează în continuare.

Nota Trezoreriei Statelor Unitea scăzut în ultimii 2 ani, acest lucru a reprezentat în trecut, un semn că recesiunea apare la orizont.

Pe fundalul unor știri economice globale urîte și piețe financiare care se cutremură, consumatorul american beneficiază de cîștiguri salariale mărite. Cel mai recent raport al Guvernului pe tema produsului intern brut a arătat că salariile au crescut faţă în prima jumătate în cel mai rapid ritm al ultimilor 10 ani.

Acest lucru susţine punctul de vedere al lui Moynihan cu privire la frică: cheltuielile consumatorilor ar putea fi determinate în cele din urmă de alegerea americanilor de a lăsa frica de recesiune să pătrunde în mentalul lor sau de a lăsa veniturile considerabile să fie cheltuite în virtutea vremurilor bune.