Taxa anuala, la Biserica, de 5 mii de lei, pentru toti cei care poarta nume de sfinti

Divertis ştiri de interes raţional

Actuala guvernare, aşa cum anticipasem deja, impune cele mai revoltătoare scumpiri de preţuri la servicii şi bunuri de larg consum, precum şi cele mai aberante taxe. Săptămîna trecută, într-o şedinţă de Guvern la care presa nu a avut acces, prim-ministrul Pavel Filip a semnat o Ordonanţă de Urgenţă prin care obligă pe absolut toţi cetăţenii Republicii Moldova care poartă nume de sfinţi să plătească Bisericii o taxă anuală de cinci mii de lei.

Această lege va fi pusă în executare de către absolut toate Bisericile săteşti şi cele din oraşe, care vor fi împuternicite, în colaborare cu Oficiul Stării Civile, să-i identifice pe absolut toţi enoriaşii care poartă nume de sfinţi din calendarele ortodoxe şi catolice. Aceşti bani vor intra în visteria bisericilor şi aşa sărace, permiţîndu-li-se astfel să demareze lucrări de restaurare, achiziţionare de obiecte de cult bisericesc de mare însemnătate de pe piaţa licitaţiilor, pentru plata salariilor preoţilor, dascălilor, cîntătorilor în strană, clopotarilor, bucătarilor sezonieri, a personalului auxiliar, precum şi pentru organizarea unor protocoale indispensabile, la cel mai înalt nivel, prilejuite de mari sărbători creştine, în cinstea celor mai însemnate persoane în Stat care au iniţiat acest proiect, acestea fiind dreptcredincioşii Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului şi, nu chiar în ultimul rînd, premierul Pavel Filip.

La baza emiterii acestei Ordonanţe de Urgenţă, care a fost gîndită şi elaborată în colaborare cu Ministerul Culturii, personal cu distinsa şi evlavioasa doamnă ministru Monica Babuc, a stat principiul legislativ al respectării drepturilor de autor. Nu sfinţii au fost cei care şi-au împrumutat numele de la oameni, ci invers! În Ordonanţa de Urgenţă se spune clar: „Plagiatul trebuie pedepsit prin lege. Aşa cum nimănui nu-i este permis să preia o poezie de Eminescu şi s-o semneze ca şi cum ar fi a lui, la fel este şi cu botezarea unui om, fără să plătească, cu numele unui sfînt fără permisiunea acestuia, iar în cazul de faţă, nefiind posibil acest lucru, apărătorul drepturilor de autor ale sfinţilor este Biserica.”

Totodată, Ordonanţa de Urgenţă emisă stipulează că acei enoriaşi purtători de nume de sfinţi care nu vor plăti această taxă anuală pînă de ziua Sfîntului Ion, cu diferenţierile de rigoare pentru ortodocşii de stil nou, cei de stil vechi şi catolicii, vor plăti sancţiuni suplimentare (dobînzi) de o sută de lei lunar pînă la Sfînta Maria Mare, cu diferenţierile de rigoare pentru ortodocşii de stil nou, cei de stil vechi şi catolicii, termen după care vor fi sancţionaţi cu o amendă de 15.000 de lei cu executare silită.

Atenţie mare, însă, căci rare vor fi cazurile în care cineva nu va plăti o astfel de taxă, iar asta deoarece Ordonanţa de Urgenţă precizează clar că sub incidenţa acestei legi intră şi numele (prenumele) de botez, şi numele de familie! În această situaţie, cei care au şi numele şi prenumele cu nume de sfinţi vor achita o taxă anuală de 7.500 de lei. Pot fi situaţii, de exemplu, în care pe cineva îl poate chema Decebal sau Burebista Popescu, dar tot va plăti pentru că Popescu derivă de la Popa, iar toată lumea ştie cine-i… popa!

Ca să înţelegeţi şi mai bine ticăloşia oprimantă a acestei Ordonanţe de Urgenţă, este suficient să vă informăm că guvernanţii au decis că trebuie să aibă caracter retroactiv în cazurile rare în care cineva nu are nume şi prenume de sfinţi, căci va trebui să plătească o taxă anuală de o mie de lei dacă părinţii sau bunicii respectivului enoriaş au purtat nume de sfinţi. În cazul acestora, legea este mai blîndă în privinţa sancţionării rău-platnicilor, căci penalităţile vor fi de doar 50 de lei pînă la Sfînta Maria Mare, iar amenda finală va fi doar de 6.350 de lei.

Demn de reţinut este faptul că cei care nu vor plăti în continuare aceste taxe nici după ce au fost penalizaţi vor fi obligaţi, potrivit Ordonanţei de Urgenţă, să-şi schimbe numele cu un altul care să nu aparţină vreunui sfînt. Dacă refuză acest lucru, numele îi va fi schimbat din oficiu de către Oficiul Stării Civile, existînd pericolul ca, în cazul în care nu va fi depistat un nume „ne-sfînt”, respectivul să fie botezat cu un număr oarecare, ca la puşcărie sau în lagărele de concentrare.

În concluzie, oameni buni, observaţi că actualii guvernanţi i-au transformat pe preoţi nu doar în impresari ai sfinţilor, ci şi în agenţi fiscali şi executori judecătoreşti, iar pe unii dintre noi în numere de identificare ca ale deţinuţilor! Cît vom mai răbda? Într-un număr viitor, vom reveni cu alte detalii criminale despre alte taxe împovărătoare cuprinse în Ordonanţa de Urgenţă amintită. (M. C.)

P. s. Această Ordonanţă de Urgenţă a fost inspirată de un pamflet apărut în presa română în 2012.