Tarile membre ale UE au acordat, in 2017, peste trei milioane de permise de sedere

Țările membre ale Uniunii Europene au acordat, în 2017, peste trei milioane de permise de ședere pentru cetățeni din afara Blocului comunitar, potrivit datelor publicate de Eurostat, informează Euronews, scrie mediafax. Potrivit informațiilor, Polonia a acordat cele mai multe astfel de permise. Astfel, în 2017, Polonia a acordat 683.228 de permise de ședere, reprezentînd 21,7% din totalul Uniunii Europene. Pe locul al doilea s-a aflat Germania, cu 535.446 (17%), și Marea Britanie, care a acordat 517.000 de permise (16,4% din total). Cei mai mulți dintre cetățenii din afara Blocului comunitar care au primit permise de ședere în UE provin din Ucraina. În total, 662.000 de ucraineni au primit un astfel de permis, reprezentînd 21% din total. Dintre aceștia, 88% au primit acest document în Polonia.

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, Ucraina este „una dintre țările europene cele mai afectate de migrație”. Astfel, aproximativ 20 de milioane de ucraineni trăiesc în străinătate, iar 1,3 milioane au trebuit să își părăsească domiciliile din cauza conflictului din Estul țării.

Cetățenii din Siria și China ocupă următoarele două locuri în ceea ce privește numărul de permise de ședere acordate în statele UE. Astfel, 7% dintre permise au fost acordate cetățenilor sirieni și 6% cetățenilor chinezi. Potrivit acelorași date, 63% dintre sirienii care au obținut permise de ședere în UE le-au obținut în Germania, iar cele mai multe permise de ședere acordate de Marea Britanie au fost acordate cetățenilor din China, Statele Unite și India. Conform raportului Eurostat, în 2017, România a acordat 13.264 de permise de ședere.