TARILE GRUPULUI VISEGRAD AU RECONFIRMAT SPRIJINUL PENTRU R. MOLDOVA IN REALIZAREA PARCURSULUI EUROPEAN

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a discutat ieri seara în cadrul unei întrevederi cu viceminiştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad – Polonia, Republica Cehă, Slovacia şi Ungaria, numit şi V4, despre agenda europeană a Republicii Moldova, implementarea reformelor şi evoluţiile politice din ţară.

Spicherul a mulţumit pentru sprijinul constant oferit de cele patru state central-europene în procesul de modernizare a R. Moldova, dînd asigurări că ţara noastră va continua parcursul de integrare europeană.

”Integrarea europeană este şansa noastră de modernizare şi dezvoltare a ţării. Chiar dacă unele reforme sînt dureroase pentru cetăţeni, în timp, acestea vor da rezultate şi vor contribui la creşterea nivelului de trai al populaţiei”, a menţionat Preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu a subliniat că autorităţile îşi propun să implementeze în mod calitativ agenda de reforme pentru a apropia Republica Moldova de Uniunea Europeană. În acest sens, spicherul a menţionat necesitatea preluării bunelor practici şi expertizei de la ţările Grupului Vîşegrad, în special la capitolul ce se referă la implementarea acquis-ului comunitar, a prevederilor Acordului de Asociere şi a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

”În procesul de implementare a reformelor de către ţara noastră Uniunea Europeană ar trebui să aplice principiul mai mult pentru mai mult (more for more), adică suportul financiar oferit să fie condiţionat de rezultatele implementării reformelor”, a precizat Andrian Candu.

Viceminiştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Grupului Vîşegrad au salutat mesajul puternic transmis de autorităţile de la Chişinău privind continuarea reformelor. Oficialii europeni au declarat că ţările Grupului Vîşegrad vor continua să sprijine Republica Moldova în realizarea parcursului european.