Tarile din Nordul Europei se confrunta cu temperaturi extreme „destul de tipice pentru Spania”

Ţările din Nordul Europei sunt afectate în ultimele zile de un val neobişnuit de căldură, temperaturile înregistrate situîndu-se peste valorile medii obişnuite pentru această perioadă, condiţii ce amplifică seceta şi riscul de incendii, informează EFE.

Claire Nullis, purtător de cuvînt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM), a declarat într-o conferinţă de presă că temperaturile înregistrate în ţările scandinave au depăşit cu pînă la zece grade Celsius valorile obişnuite pentru această perioadă a anului. „Chiar şi la latitudini apropiate de cercul polar temperaturile au depăşit în ultimele zile 30 de grade Celsius, ceea ce este destul de extraordinar”, a afirmat Nullis.

Purtătorul de cuvînt a dat ca exemplu Laponia, un loc caracterizat de prezenţa zăpezii şi a frigului, unde temperatura a ajuns la 33 de grade Celsius. De asemenea, în diverse zone din Nordul Norvegiei mercurul din termometre a urcat peste 30 de grade Celsius.

În plus, a fost înregistrat un nou record în Nordul Norvegiei unde temperatura minimă nu a scăzut sub 25 de grade Celsius în noaptea de 18 Iulie, o situaţie „destul de tipică pentru Spania”, după cum a precizat Nullis. Potrivit purtătorului de cuvînt, temperaturile extreme vor prelungi seceta cu care aceste ţări se confruntă încă din luna Mai, „ceea ce poate avea un impact important asupra agriculturii şi a riscului de incendii”.

În prezent, Suedia este ţara cea mai afectată de incendii de amploare, iar fumul generat de acestea este vizibil din spaţiu, conform OMM.