TARILE CU CEI MAI MULTI CREDINCIOSI

Două treimi din populaţia lumii este religioasă, însă în Europa de Vest procentul scade la sub o treime, arată un studiu realizat de Gallup International pe un eşantion de 64.000 de persoane din 65 de ţări, studiu citat de The Telegraph. În fruntea ţărilor cu cei mai mulţi locuitori care se consideră credincioşi se află Thailanda, cu un procent de 94%. Aici doar 1% dintre locuitori s-au declarat atei. Urmează două ţări cu populaţie creştină – Armenia şi Georgia – şi Marocul. La polul opus se află China – aici 61% dintre locuitori se declară atei, în timp ce doar 7% sînt credincioşi. În topul ateismului urmează Japonia, Suedia (59% atei) şi Cehia (45% atei).

Studiul demonstrează că religia nu înregistrează un recul in lume: două treimi dintre subiecţii cu vîrste de sub 34 de ani se consideră credincioşi, în timp ce la celelalte categorii de vîrstă procentul celor ce se consideră religioşi este în jur de 60%. ”Vedem că numărul persoanelor care se consideră religioase este într-adevăr unul mare. Mai mult, tendinţa tinerilor este de a fi din ce în ce mai credincioşi şi putem considera că numărul celor care se văd astfel va creşte constant”, arată autorii studiului.

Rezultatele studiului arată că persoanele credincioase sînt majoritare în toate categoriile sociale. Procentul celor credincioşi este însă mult mai mare în rîndul celor cu educaţie şi venituri mai precare. Europa de Vest este regiunea cu cel mai mare procent de atei din lume. Aici credincioşii reprezintă 43%, aproape la fel ca în Oceania (44%). Franţa, ţară laică prin constituţie, se încadrează în medie, cu 40% dintre subiecţi declarîndu-se religioşi. Situaţia se modifică profund în Marea Britanie, Spania, Germania, Olanda sau Suedia, unde numărul ateilor este covîrşitor.

Regiunea cea mai religioasă este Africa, cu 86% dintre subiecţi declarîndu-se credincioşi. În fruntea clasamentului se afla Marocul, cu 93%, urmat de Algeria, cu 90%, şi de Kenya, cu 86%. Africa este urmată de Orientul Mijlociu, unde media credincioşilor este de 82%. În Europa, ţările cu procentul cel mai mare de credincioşi sînt Armenia, Georgia, Polonia, Macedonia şi Kosovo. Urmează România (77%), Serbia (72%) şi Grecia (71%). Bulgarii au un procent al credincioşilor de doar 52% - cel mai mic din rîndul ţărilor majoritar ortodoxe. Studiul nu include Ungaria.

Studiul Gallup este realizat după cel al Pew Research Center care estima că islamul va deveni religia cu cei mai numeroşi adepţi din lume în jurul anului 2100. Acest ultim studiu mai arăta că ateismul va suferi un declin în întreaga lume, mai puţin însă în Europa de Vest. Un sondaj similar a fost realizat de Gallup în 2012. Rezultatele indicau că persoanele religioase reprezenta 59% din populaţie, în timp ce ateii doar 13%.

Călin MARCHIEVICI