TARIFELE LA GAZELE NATURALE AR PUTEA SA FIE REDUSE CU CEL PUTIN 10 LA SUTA

Tarifele la gazele naturale livrate populației și agenților economici ar putea să fie reduse cu cel puțin 10 la sută, la această concluzie s-a ajuns în cadrul întîlnirii prim-ministrului Pavel Filip cu administrația companiei MoldovaGaz.

Există toate premisele ca tarifele să fi revăzute în scădere, însă decizia urmează să o ia Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE), care este o autoritate independentă, a menționat premierul după ședința de lucru la tema asigurării cu gaze naturale și prețul de livrare al acestora, cu participarea reprezentanților Ministerului Economiei și a MoldovaGaz.

”Am primit primele două evaluări a tarifelor la gaze și produsele petroliere. Am motive de optimism. Cred că am putea avea ajustări în jos”, a declarat Pavel Filip. Scopul acestor evaluări este acela de a verifica dacă tarifele sînt formate corect. Trebuie ca cetățenii să aibă un răspuns argumentat, să știe ce plătesc și pentru ce plătesc. Să nu mai existe percepția că unii fac profituri uriașe pe spatele populației, a mai declarat Pavel Filip. ”Este posibil să constatăm că unele tarife sînt formate corect și ar trebui să le menținem, dar tot atît de posibil este să avem tarife pe care le putem ajusta în scădere”, a mai menționat premierul Filip.

Săptămîna viitoare urmează să fie luată o decizie privind tariful la gaz, a mai anunțat prim-ministrul. Șeful cabinetului de miniștri a spus că ”trebuie să fie clar că nimeni nu are de gînd să facă ingerințe în activitatea ANRE, pentru că tarifele nu pot fi scăzute decît dacă sînt motive obiective și dacă sînt respectate absolut toate condițiile”.

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, la mijlocul lunii noiembrie 2015, hotărîrea de a majora cu 9,8 la sută tarifele la gazele naturale față de cele aprobate în septembrie 2011. După ce la 20 decembrie Parlamentul a votat, în unanimitate, un proiect de modificare a Legii cu privire la gazele naturale prin care a fost anulat un amendament la legea respectivă, intrat în vigoare în august 2014, ce a dus la creşterea de 16 ori a tarifului de transport a gazelor, s-a anunțat că tariful pentru consumatorii finali ar putea fi micșorat cu 5 la sută.

Republica Moldova achiziționa în trimestrul patru al anului trecut gaze naturale de la concernul Gazprom le preț de 204 dolari pentru mia de metri cubi, față de 311 dolari în primul trimestru al aceluiași an, potrivit datelor MoldovaGaz.

Sursa: Moldpres