Tara unde presedintele isi indeamna cetatenii sa ucida traficantii de droguri

Peste 500 de oameni au murit în decurs de o lună

Preşedintele Republicii Filipinelor, Rodrigo Duterte, a declarat război drogurilor, însă spre deosebire de alţi preşedinţi care au făcut asta, Duterte şi-a îndemnat cetăţenii să ucidă traficanţii şi dependenţii de droguri suspectaţi, scrie publicaţia britanică Daily Mail. De la începutul lunii Iulie, aproape 300 de oameni au murit, iar bilanţul este în continuă creştere. Poreclit Răzbunătorul, după personajul din benzile desenate care şi-a luat justiţia în propriile mîini, preşedintele ignoră numărul crescînd de victime, spunînd că drogurile afectează grav ţara lui şi că trebuie cu orice preţ să fie oprite.

"Dublaţi-vă, triplaţi-vă eforturile, dacă este nevoie", le-a spus Duterte poliţiştilor. "Aceste scursuri ale societăţii ne distrug copii. Vă avertizez, nu încercaţi droguri, nu contează dacă eşti poliţist, chiar o să te ucid", a spus preşedintele într-un din discursurile sale din cadrul campaniei prezidenţiale.

Diferite grupuri care apără drepturile omului i-au arătat lui Rodrigo Duterte că acest război a costat vieţile a 294 de oameni de la 1 Iulie pînă pe 24 Iulie, asta fără să pună la socoteală vieţile luate de grupurile de justiţiari improvizaţi. Televiziunea americană ABC News a relatat că pe 11 August numărul victimelor a ajuns la 525, iar peste 7,600 de oameni au fost arestaţi în urma a 5,400 de raiduri ale poliţiei, potrivit unui raport al poliţiei filipineze. În acelaşi document se menţionează faptul că peste 500.000 de oameni s-au predat autorităţilor. Cu toate acestea, alte ziare locale au relatat că numărul morţilor a ajuns la 1000. 

Un efect al acestei campanii brutale este faptul că închisorile s-au umplut. Aproape 60.000 de dependenţi de droguri filipinezi s-au predat, relata Daily Mail pe 24 Iulie. Acţiunea preşedintelui este susţinută şi de grupuri din cadrul poliţiei, dar a întîmpinat şi critici, care spun că acesta doar incintă populaţia la violenţă care va scăpa de sub control şi va crea o naţiune fără judecători. 

"Sunt aici să încurajez poliţia, să nu le fie frică de investigaţii ale Congresului sau ale Senatului. Noi îi vom apăra. Eu sunt apărătorul poliţiei", a spus Jose Calida, un apropiat al preşedintelui.

"Drepturile omului au fost sacrificate în această campanie împotriva drogurilor, iar poliţiştii îşi iau rolurile de acuzatori şi de executori. Este imposibil de determinat vinovăţia unei persoane dacă aceasta este împuşcată pe loc", a declarat Vencer Crisostomo, liderul unei mişcării de protest împotriva lui Duerte. "Drogurile sunt un simptom al unor probleme sociale mai adînci, precum sărăcia, foamea şi şomajul", adaugă el.