Sute de incidente violente asupra unor cadre medicale si pacienti in contextul pandemiei de COVID-19

Peste 600 de incidente violente asupra unor cadre medicale, pacienţi şi structuri sanitare au fost înregistrate în contextul pandemiei de COVID-19, şi-a exprimat Marţi îngrijorarea Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), potrivit AFP, scrie agerpres.

Conform CICR, aceste cifre sunt cu atît mai îngrijorătoare cu cît ele nu reflectă decît cazurile cunoscute, numărul de cazuri reale fiind fără îndoială mult mai ridicat.

„Criza i-a pus în pericol pe angajaţii din sistemul sanitar într-un moment în care avem cea mai mare nevoie de ei”, şi-a exprimat regretul Maciej Polkowski, din partea CICR, într-un comunicat.

Un număr total de 611 incidente, acte de violenţă, de hărţuire şi de stigmatizare au fost contabilizate de CICR în peste 40 de ţări de la începutul lunii Februarie şi pînă la sfîrşitul lunii Iulie. Peste 20% dintre cazuri sunt agresiuni fizice, 15% sunt acte de discriminare bazate pe teamă, iar 15% sunt atacuri sau ameninţări verbale.

Dintre atacurile desfăşurate asupra unei persoane, 67% au avut ca ţintă personal sanitar, 22% – persoane rănite, bolnave sau suspectate a fi bolnave, iar 5% – persoane strămutate intern sau refugiaţi.

„Actele de violenţă comise împotriva angajaţilor din sănătate şi a pacienţilor sunt deseori motivate de teama de a contracta virusul şi de lipsa cunoştinţelor elementare în privinţa COVID-19”, a explicat Esperanza Martinez, responsabilă a Unităţii de Sănătate a CICR.

Astfel, majoritatea actelor comise de pacienţi sau de apropiaţi ai pacienţilor au fost motivate de suferinţa legată de decesul unui membru al familiei sau de teama de a vedea moartea unui apropiat.

S-a întîmplat de asemenea ca rude ale unor pacienţi decedaţi să se revolte împotriva personalului sanitar sau a structurilor medicale după ce au fost obligate, din cauza restricţiilor legate de COVID-19, să renunţe la ritualurile funerare.

CICR face apel la guverne şi comunităţi să lupte împotriva dezinformării care contribuie la aceste incidente şi să ia măsuri pentru ca profesioniştii din sănătate să poată lucra în deplină securitate.