Suspectul principal al atacului de la Paris si-a recunoscut fapta

Principalul suspect în atacul cu armă albă comis Vineri la Paris, în apropierea fostului sediu al săptămînalului satiric Charlie Hebdo, „și-a asumat fapta” în arest, au declarat Sîmbătă surse apropiate anchetei, transmite AFP, preluată de Agerpres. Poliția a reținut șapte suspecți pînă acum.

Suspectul principal este un tînăr de 18 ani, născut în Pakistan şi sosit în Franţa în 2017. El „îşi asumă fapta pe care o plasează în contextul republicării caricaturilor (cu profetul Mohamed de către Charlie Hebdo; n.r.), pe care nu a suportat-o”, a precizat una dintre sursele citate.

În arestul Poliţiei franceze se află în prezent şapte persoane în cadrul anchetei privind atacul comis Vineri, în care autorul a folosit un satîr, rănind două persoane. Cinci bărbaţi care se aflau într-o locuinţă din Pantin (suburbie a Parisului) a principalului suspect au fost arestaţi Vineri seară.

Poliţiştii francezi au percheziţionat două presupuse domicilii ale principalului suspect, la Cergy şi Pantin.

Și ministrul de Interne Gerald Darmanin a catalogat atacul cu armă albă de la Paris, soldat cu doi răniţi, ca fiind ”în mod clar un act de terorism islamist”. 

Atacul comis Vineri survine după ce revista de satiră Charlie Hebdo a primit din nou ameninţări în urma republicării pe 2 Septembrie a caricaturilor cu profetul Mohamed, în perspectiva deschiderii, la 10 Noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din Ianuarie 2015.

La 7 Ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămînalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigînd 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit.

Periplul lor s-a încheiat după cîteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.