SUPRAPONDERALII AU MAI MULTE INFECTII DENTARE

Excesul de greutate este legat de un risc crescut de boli parodontale, potrivit unui studiu pe populația thailandeză.

Obezitatea şi excesul de greutate favorizează riscul de hipertensiune, diabet de tip 2 și tulburări cardiovasculare. Dar se pare că are şi un impact asupra sănătății dentare. Un studiu epidemiologic pe 160 de pacienţi supraponderali sau obezi din Thailanda sugerează că excesul de greutate creşte riscul de infecții dentare, cum ar fi periodontita, o inflamație a țesuturilor de susținere a dintelui.

Participanții au fost examinaţi de un specialist în medicină orală, care a diagnosticat bolile mucoasei orale. Au fost făcute analize de sînge și radiografii.

Pacienții obezi (cu indicele de masă corporală peste 30) au avut riscul de parodontită severă de aproape 6 ori mai mare faţă de persoanele cu greutate normală. Printre cei supraponderali, riscul de inflamaţie dentară a fost de trei ori mai mare faţă de cel al subiecților cu IMC normal. Thailandezii supraponderali sau obezi au avut şi niveluri mai ridicate de markeri ai inflamației în sînge.

Rezultatele acestui studiu depășesc lucrările anterioare cu privire la relația dintre excesul de greutate și bolile orale. „Niciun studiu anterior nu a explorat toate bolile mucoasei dentare, parodontale şi bucale în relaţie cu sîngele şi markerii inflamatorii, la obezi sau supraponderali” a observat echipa dr. Supanee Thanakun, de la Universitatea Mahidol din Bangkok.

De origine infecțioasă, boala parodontală afectează și distruge ţesuturile de susţinere a dinţilor (gingie şi os). Această patologie, care se instalează în jurul vîrstei de 30 de ani, poate fi stabilizată cu o bună igienă orală, dar nu se poate vindeca.

Sursa: topsante.com