SUPERSTITIILE ZILEI DE VINERI, 13: DE CE ESTE CONSIDERATA CU GHINION?

Este oare ziua de vineri, 13, cea mai cu ghinion din calendar și cum s-a ajuns la ideea că este o dată cînd ți se pot întîmplă doar lucruri rele?

La o plimbare prin centrul orașului Birmingham, toată lumea care a fost întrebată a răspuns că auzit de faptul că forțele întunecate lucrează în această zi de vineri, 13, scrie ro.sputnik.md.

Dar de ce crede lumea în astfel de povești?

"Mama mea a fost de fapt născută vineri, 13. Întotdeauna a crezut că a fost o zi norocoasă - și eu la fel" spune doamna Hemmer.

Aurora Marin, o românca stabilita în Marea Britanie, spune pentru BBC ca "este doar un simțămînt" faptul ca oamenii percep ziua de vineri, 13, ca una lipsita de noroc.

Dar Anne Marie Lagram din Shropshire este de alta părere.

"Mereu mă simt puțin îngrijorata atunci cînd ies undeva și îi trimit neapărat un mesaj fiicei mele pentru a fi de două ori mai atentă în aceasta zi", spune ea.

 

Originile zilei de vineri, 13

Ziua de vineri și numărul 13 au fost cu ghinion, spune Steve Roud, autor al Ghidului Penguin al superstițiilor din Marea Britanie și Irlanda.

"Pentru că vineri a fost ziua răstignirii, vinerea a fost întotdeauna privită ca o zi de penitență și abstinență. Această credință s-a răspîndit într-un dispreț general de a începe ceva - sau de a face ceva important vineri", spune Roud.

În jurul anilor 1690, a început să circule o legendă urbană. Ea spunea că este cu ghinion să ai 13 oameni în jurul unei mese sau într-un grup. Doamna Lagram spune că teoriile din spatele "ghinionului numărului 13" includ numărul de persoane prezente la Cina cea de Taină sau numărul de vrăjitoare care creează un grup.

Doamna Marin și prietenii ei, Georgian Diaconu și Alina Gheorghiță, au adus exemple ale unor ritualuri care ”înlătură” ghinionul.

"Dacă se va întîmpla ceva rău, bateți în lemn pentru ca lucrurile să nu vi se întîmple", spune dl Diaconu.

"Dacă văd o pisică neagră, fac trei pași înapoi", spune doamna Marin.

Superstițiile sînt preluate de la alte persoane și persistă pentru că sînt la fel de bune ca și orice altă strategie în situații pe care nu le putem controla, spune Michael Aitkin, profesor de psihologie la Kings College London.

Aceste superstiții sînt frecvente mai ales în rîndul persoanelor care au locuri de muncă periculoase sau a celor care lasă mult lucrurile la voia întîmplării, spune dl Roud. Într-adevăr, unii fotbaliști sînt sclavi ai ritualurilor ridicole.

Sursa: sputnik.md