Summit extraordinar al G5 Sahel, Duminica, in Niger, dupa atacul asupra unei tabere militare

Şefii de stat din ţările grupului G5 Sahel – Mali, Burkina Faso, Niger, Mauritania şi Ciad – se întîlnesc Duminică pentru un summit extraordinar la Niamey, Capitala Nigerului, pentru consultări după un atac sîngeros asupra unei tabere militare din această ţară la începutul săptămînii, au anunţat Sîmbătă Mali şi Niger, potrivit agerpres. Ciadul a confirmat participarea, dar Burkina Faso, care deţine preşedinţia rotativă a G5 Sahel, nu a făcut nici un anunţ referitor la această reuniune, scrie AFP.

Nigerul se află în doliu naţional timp de trei zile, de Vineri pînă Duminică, pentru a aduce un omagiu celor 71 de soldaţi ucişi Marţi în atacul asupra taberei militare din Inates, în Vestul ţării. Acest atac, cel mai grav din istoria acestei ţări sărace din Sahel, a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Întregul Sahel – în special Mali, Niger şi Burkina – este acum vizat de atacuri din ce în ce mai repetate, ţintite şi ucigaşe comise de grupări islamiste, în pofida întăririi armatelor locale, constituirii unei forţe militare internaţionale a G5 Sahel şi a prezenţei a 4.500 de soldaţi francezi în cadrul misiunii „Barkhane” de combatere a terorismului, precum şi a unor militari americani.

Şefii de stat ai G5 Sahel planificaseră deja să se consulte înainte de a merge la summit-ul din Pau (Sud-Vstul Franţei), la invitaţia Preşedintelui francez Emmanuel Macron, între timp amînat pentru Ianuarie, după atacul de la Inates.

Preşedintele francez doreşte să „reclarifice cadrul şi condiţiile politice” pentru intervenţia militară franceză în regiune. El doreşte mai multă „claritate” din partea omologilor săi sahelieni cu privire la prezenţa franceză, care suscită o contestare din ce în ce mai mare în rîndul populaţiilor din Burkina Faso, Mali şi Niger.