Suma uriasa pierduta de Cuba din cauza embargoului american

Guvernul de la Havana a calculat cîţi bani a pierdut din cauza embargoului impus de americani începînd din 1962, la trei ani de la preluarea puterii de către Fidel Castro. Embargoul american a adus pierderi de 4,321 de miliarde de dolari economiei cubaneze doar în perioada Aprilie 2017 - Martie 2018, arată un raport al Ministerului de Externe de la Havana. Potrivit diplomaţiei cubaneze, prejudiciul total al embargoului american se ridică la 134,499 de miliarde de dolari.

Cuba şi Statele Unite şi-au restabilit legăturile în Iulie 2015, după mai mult de 50 de ani de întrerupere, dar Congresul american a menţinut embargoul, împotriva dorinţei Preşedintelui de la acea vreme, democratul Barack Obama. Donald Trump a restabilit o serie de sancţiuni în Noiembrie 2017, dar le-a permis totuşi americanilor „să călătorească în Cuba şi să sprijine micile întreprinderi private“ de pe insulă.

Havana denunţă această politică a Washingtonului. „Intensificarea blocadei impuse Cubei a fost însoţită de o retorică agresivă, ameninţătoare, lipsită de respect, precum şi de constrîngeri din partea celor mai înalte niveluri ale administraţiei americane, ceea ce provoacă o lipsă de încredere majoră şi nesiguranţă“, mai arată raportul.