SUEDIA VA REALIZA ÎN R. MOLDOVA NOUĂ PROIECTE DE CIRCA 14 MLN EURO

Secretarul General al Guvernului Republicii Moldova, Victor Bodiu, a participat, pe 8 aprilie, la şedinţa anuală de evaluare a cooperării dintre Republica Moldova şi Suedia, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

Din delegaţia suedeză au făcut parte Excelenţa Sa Ingrid Tersman, Ambasador al Regatului Suedia în R. Moldova, Elsa Hastad, director al Departamentului pentru reforme şi cooperarea selectivă din cadrul SIDA (Agenţia suedeză pentru cooperare şi dezvoltare internaţională), Ros-Mari Balöw, consilier-şef pentru dezvoltare şi cooperare din cadrul Ambasadei Suediei la Chişinău.

Secretarul General al Guvernului a mulţumit delegaţiei suedeze pentru suportul constant oferit ţării noastre. „Apreciem suportul continuu din partea Guvernului Suediei şi al Ambasadei Suediei la Chişinău, atît la nivel politic, cît şi prin asistenţa oferită pentru dezvoltarea sectorială”, a menţionat Victor Bodiu. Secretarul General al Guvernului a subliniat că, graţie colaborării moldo-suedeze, R. Moldova a înregistrat succese notabile în lansarea iniţiativelor de afaceri şi în dezvoltarea la compartimentele democraţie, eficienţă energetică, drepturile omului şi egalitatea de gen. De asemenea, Victor Bodiu a remarcat progresul înregistrat de R. Moldova în domeniul reformei administraţiei publice centrale, la adoptarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020” şi la elaborarea agendei de e-Transformare, care vine să sporească transparenţa actului de guvernare. „Este important ca, în baza strategiilor pe care le-am adoptat pînă în prezent, să identificăm domeniile ce necesită lansarea de noi proiecte. Sperăm că, împreună cu SIDA, vom continua implementarea cu succes a acestora”, a spus Victor Bodiu.

Ambasadorul Suediei la Chişinău, Ingrid Tersman, a reiterat sprijinul Suediei pentru R. Moldova în parcursul său de integrare europeană şi a dat o apreciere pozitivă procesului de implementare a reformelor şi eforturilor întreprinse în acest sens de Guvern. Totodată, oficialul şi-a exprimat speranţa că actuala criză politică va fi soluţionată şi nu va afecta implementarea proiectelor de modernizare a statului. „R. Moldova este unul dintre pilonii veritabili ai Parteneriatului Estic, de aceea, pentru noi este crucial ca ţara Dvs. să aibă un Guvern stabil, care să realizeze în continuare proiectele iniţiate”, a spus Ingrid Tersman. Ambasadoarea Suediei a menţionat că, în scopul alinierii la valorile şi priorităţile UE, Guvernul Suediei a decis modificarea modului de cooperare cu ţările Europei Centrale şi de Est. În acest scop, a fost elaborată Strategia regională pentru Europa de Est, pentru perioada 2014-2020. Totodată, Ingrid Tersman a menţionat că Suedia examinează posibilitatea de a susţine, în continuare, dezvoltarea autonomiei locale şi a procesului de descentralizare în R. Moldova.

În context, Victor Bodiu şi-a exprimat speranţa că Suedia va continua să sprijine R. Moldova în realizarea acestei importante reforme. El a precizat că Guvernul urmează să implementeze Planul de acţiuni al Strategiei Naţionale de Descentralizare, cu un buget în valoare de zece milioane de dolari SUA, şi că sarcinile pentru perioada 2013-2015 sînt deja definite. Ingrid Tersman a dat asigurări că va veni cu propuneri în acest sens, pentru a aprofunda proiectele de dezvoltare în domeniul vizat.

La rîndul său, Elsa Hastad, director al Departamentului pentru reforme şi cooperarea selectivă din cadrul SIDA, l-a felicitat pe Victor Bodiu pentru determinarea de care Guvernul R. Moldova dă dovadă în realizarea parcursului european al ţării şi pentru implementarea continuă, în pofida impasului politic, a reformelor. Oficialul a dat apreciere înaltă Programelor adoptate de Guvern, în mod special, Strategiei Naţionale de Dezvoltare „Moldova 2020”. Totodată, oficialul suedez a subliniat că SIDA va identifica noi perspective de finanţare a proiectelor în R. Moldova, prin prisma Strategiei Regionale de Dezvoltare, şi a cooperării transfrontaliere. De asemenea, în cadrul întrevederii au mai fost abordate subiectele care vizează combaterea corupţiei şi egalitatea de gen.

Pentru perioada 2013-2015, în cadrul cooperării bilaterale moldo-suedeze sînt planificate nouă proiecte în valoare totală de 13,98 milioane de euro. Pentru moment, în curs de implementare sînt 16 proiecte cu un buget total de 36,8 milioane de euro.