Sudzucker Moldova implementează propriul proiect de producţie si valorificare a Energiei Verzi

Pe 24 Septembrie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia a companiei Südzucker Moldova, a avut loc ceremonia oficială de lansare a unui nou complex de uscare a cerealelor și semințelor oleagenoase, aparținînd întreprinderii-fiice Agro-SZM a companiei Südzucker Moldova. Complexul este pus în funcțiune de apa fierbinte, care vine de la fabrica de biogaz, și energia electrică produsă din borhot de sfeclă. Exploatarea  uscătorului de cereale va permite valorificarea aproape totală a ”energiei verzi” produse de companie.

Pe parcursul unui sezon, cu durata medie de 90-100 de zile, fabrica de zahăr din Drochia produce anual, pe lîngă zahăr (30-40 de mii de tone), încă 70-80 de mii de tone de borhot de sfeclă. Pentru a spori eficiența prelucrării sfeclei de zahăr – o materie primă destul de costisitoare –, compania Südzucker a construit, în 2013, la Drochia, o fabrică de producere a biogazului din  borhot de sfeclă. Capacitatea de producţie a acesteia este de cca 8, 5 mln. m³ de biogaz anual. În timpul sezonului de prelucrare, acest volum acoperă cca 15-20% din consumul de gaz al fabricii de zahăr.

Complexul de biogaz prelucrează, în decurs de 24 de ore, cca 150-180 de tone de borhot de sfeclă. Pe parcursul sezonului de prelucrare a sfeclei de zahăr, întreprinderea utilizează aproximativ ¼ din volumul total de borhot obținut. Restul este ambalat ermetic, în pungi din plastic speciale, și depozitat pentru a fi folosit ca materie primă pentru obținerea biogazului, pînă la producerea borhotului din roada următorului sezon. Astfel, fabrica de biogaz prelucrează 100% din borhotul obținut la fabrica de zahăr.

Ca produs derivat, fabrica de biogaz produce cca 50 de mii de tone de mîl organic, îngrășămînt mineral deosebit de prețios, care este acumulat într-un rezervor ecologic, ermetic. Acest îngrășămînt este folosit pe cîmpurile Agro-SZM –  în medie, cîte 40 t/ha pe cîmpurile de porumb, orz ș.a. În cadrul Agro-SZM, sunt prelucrate anual cu astfel de îngrășăminte aproximativ 6,5 mii de ha, dintre care 0,6 - 1,5 mii de ha însămînțate cu sfeclă de zahăr.

Alte două centrale de cogenerare, fiecare cu o capacitate de 1,2 MW /h, sunt puse în funcțiune pe bază de biogaz, în regim normal de funcționare. Toată energia electrică produsă de ele este transmisă sistemului energetic din Drochia.

Construirea instalației de uscare a cerealelor și semințelor oleagenoase, pe teritoriul întreprinderii Südzucker Moldova din Drochia, permite acum și valorificarea optimală a apei fierbinți, obținută după răcirea generatoarelor electrice ale instalației de biogaz. Anterior, apa fierbinte era folosită doar parțial, la încălzirea unor încăperi ale fabricii. Uscătorul folosește 1.800 KW energie termică / h. La uscarea porumbului și la reducerea umidității de la 24% la 14% (standardul RM), capacitatea de producţie a acestuia constituie 8,7 tone/oră sau 200 tone/24 ore. Întrucît anul acesta întreprinderile agricole au obținut, din cauza secetei, cereale cu un indice de umiditate de cca 20%, capacitatea de producţie a uscătorului se ridică la 430 tone/ 24 ore.

Utilajul pentru complexul de uscare a cerealelor a fost produs de compania suedeză TORNUM. Compania Südzucker Moldova a investit în prima etapă de construcție a acestuia peste 650 de mii euro, iar perioada estimativă de răscumpărare a investițiilor ar fi de 4-5 sezoane agricole.

Compania Sudzucker Moldova produce peste două treimi din volumul total de zahăr produs în țara noastră. Din anul 2008, fabricile companiei”Südzucker Moldova” SA au fost certificate după standardele internaţionale ISO 9001:2000 şi НАССР. Datorită calității înalte ale produsului, compania exportă volume considerabile de zahăr pe piețele din UE și țările Uniunii Vamale. În 2014, cifra de afaceri a companiei Südzucker Moldova a depăși 1 mlrd de lei. Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, compania ”Südzucker Moldova” a investit în industria sfeclei de zahăr peste 600 mln lei. Acționarul principal al Südzucker Moldova, concernul european Südzucker AG, este unul dintre cei mai mari producători  de zahăr din sfeclă, din lume. Din cadrul concernului fac parte fabrici de zahăr din Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Franța, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia și Slovacia, dar și fabrici de producere a bioetanolului, suplimentelor alimentare, amidonului, produselor concentrate din fructe și semifabricatelor.

„Din numele concernului european Südzucker AG, mă adresez oficial Guvernului acestei țări”

În discursul prilejuit de deschiderea oficială a instalației de uscare a cerealelor a Agro-SZM, președintele Consiliului de Observatori al Südzucker Moldova, membru al Comitetului de Conducere al Südzucker AG, dr. Тhomas Kirchberg, printre altele, a spus:

„Concurența de piață și, în mod special, schimbarea climei ne aduc noi provocări. Se duce o luptă strînsă pentru sporirea eficienței și vor supraviețui doar cei care investesc corect în propria dezvoltare. Subdiviziunile Südzucker AG implementează în fiecare an proiecte de sporire a eficienței energetice și sunt bucuros că și compania noastră moldovenească ține pasul cu concernul.

Acum 17 ani, concernul Südzucker AG a cumpărat acțiunile cîtorva fabrici de zahăr din Moldova și a lansat programe de modernizare a acestora și de revitalizare a cultivării sfeclei de zahăr în Moldova. Astăzi, fabricile noastre de zahăr se apropie, din punct de vedere al eficienței, de fabricile europene. Suntem mulțumiți de eficiența sporită a subdiviziunii noastre agricole și vom continua să investim în dezvoltarea producerii agricole moderne, indiferent de seceta necruțătoare din Vara aceasta. Dar nici o investiție în sectorul agricol nu va da roade, dacă eforturile investitorilor nu vor fi susţinute de autoritățile RM.

Suntem recunoscători pentru faptul că, pe parcursul ultimilor ani, industria zahărului s-a menținut în lista priorităților economice ale Moldovei. Dar astăzi vreau să fac publică o decizie, care ar putea să ne întoarcă înapoi în 2002, cînd Moldova a fost strivită de zahărul din trestie. Unul dintre operatorii de pe piață intenționează să importe zahăr brut din trestie, aparent, pentru a-l prelucra. În cîmpul juridic, această operație este ineficientă economic și experiența noastră ne-a demonstrat că acest zahăr se va strecura în totalitate pe piața internă. Acest lucru va marca sfîrșitul industriei zahărului. Acest lucru mai înseamnă că noi lansăm astăzi o simplă grămadă de fier uzat, lipsită de viitor. Din numele concernului european Südzucker AG, mă adresez oficial Guvernului acestei țări de a nu se admite sfîrșitul fatal a doi investitori europeni și al partenerilor noștri agricoli, care au investit în industria zahărului cel puțin un miliard de lei.

Deși pericolul zahărului din trestie iarăși planează deasupra Moldovei, permiteți-mi să le mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au implicat în realizarea proiectului Energiei Verzi. Acesta este viitorul nostru și sunt convins că și urmașii noștri, dar și natura – partenerul nostru principal, deși, uneori, capricios – ne vor spune ”mulțumesc” pentru Energia Verde și durabilă!