SUA sunt cea mai mare sursa de instabilitate din lume, acuza China

Statele Unite sunt cea mai mare sursă de instabilitate din lume, iar politicienii americani călătoresc în jurul lumii atacînd China fără motive temeinice, a declarat Sîmbătă Wang Yi, principalul diplomat al Chinei, la o întîlnire G20 din Japonia, potrivit mediafax. Relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii au ajuns sub semnul neîncrederii în ultimii doi ani pe fondul războiului comercial, a divergențelor de opinie asupra drepturilor omului, precum și din cauza sprijinului militar oferit de SUA Taiwanului, insulă pe care Beijijngul o consideră teritoriu separatist, și a pretinsului sprijin oferit protestatarilor din Hong Kong. Criticile consilierului de stat chinez au fost făcute la o întîlnire cu ministrul olandez de Externe Stef Blok pe marginea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din G20.

„Statele Unite sunt angajate în linii mari în unilateralism și protecționism și afectează multilateralismul și sistemul comercial multilateral. Au devenit deja cel mai mare factor destabilizator din lume”, îl citează ministerul de Externe chinez pe Wang Yi.

Statele Unite au folosit, în scopuri politice, mașinăria statului pentru a suprima companiile chineze cinstite și a adus acuzații fără temei împotriva lor, ceea ce reprezintă acte de intimidare, a adăugat Wang Yi. „Anumiți politicieni americani au defăimat China peste tot în lume, dar nu au produs nici o dovadă”. Statele Unite a folosit de asemenea legislația sa domestică pentru a „se amesteca în mod crud” în afacerile interne ale Chinei, încercînd să deterioreze modelul său „o țară, două sisteme” și stabilitatea și prosperitatea Hong Kong-ului, a adăugat el.

China a fost indignată săptămîna aceasta după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat două proiecte de lege pentru a sprijini protestatarii din Hong Kong și a trimite un avertisment Chinei cu privire la drepturile omului. Președintele Donald Trump este așteptat să le promulge în curînd, în pofita discuțiilor comerciale delicate cu Beijingul care încă sunt în desfășurare.

China își exercită autoritatea asupra Hong Kong-ului sub un model „o țară, două sisteme”, prin care teritoriul cu statul special se bucură de anumite libertăți de care cetățenii din China continentală (mainland) nu se bucură în general, precum o presă liberă. Protestatarii din Hong Kong se tem că Beijingul va eroda sistemul și libertățile respective.

Wang a mai spus că dezvoltarea și avansul Chinei este o tendință inevitabilă a istoriei, pe care nici o forță nu o mai poate opri. „Nu există nici o cale de ieșire pentru jocurile cu sumă nulă ale Statelor Unite. Numai cooperarea bazată pe cîștig reciproc între China și Statele Unite este calea potrivită”, spune Wang Yi.