SUA saluta noua propunere a Rusiei de prelungire cu un an a Noului Tratat START

Administraţia Donald Trump a salutat, Marţi, noua propunere a Rusiei de prelungire cu un an a Noului Tratat START prin suspendarea activităţilor de proliferare atomică în această perioadă, informează mediafax.

Administraţia Vladimir Putin a formulat, Marţi, o nouă propunere de prelungire a Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START). „Rusia propune prelungirea cu un an a Noului Tratat START şi este pregătită să asume obligaţia politică împreună cu SUA de a menţine actuala amploare a arsenalelor nucleare în această perioadă”, a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova.

„Prelungirea cu un an a Tratatului ar putea fi folosită pentru organizarea de negocieri bilaterale complete privind viitorul control asupra rachetelor nucleare, inclusiv prin discuţii obligatorii despre toţi factorii care pot influenţa stabilitatea strategică”, a precizat Ministerul de Externe de la Moscova.

Administraţia Donald Trump a semnalat că ar putea accepta oferta. „Statele Unite apreciază disponibilitatea Federaţiei Ruse de a face progrese în problema controlului armamentului nuclear. Statele Unite sunt pregătite pentru o întîlnire imediată în scopul finalizării unui acord verificabil. Ne aşteptăm ca şi Rusia să îşi trimită diplomaţii pentru a face acest lucru”, a declarat, conform publicaţiei The Hill, Morgan Ortagus, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat de la Washington.