SUA ne va susţine pe calea apropierii de Uniunea Europeană

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a avut, pe 21 martie, o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre proiectele Statelor Unite ale Americii implementate în Republica Moldova, stadiul actual al relaţiilor moldo-americane şi perspectivele de dezvoltare a acestora, precum şi despre procesul de reintegrare a R. Moldova.

Prim-ministrul în exerciţiu a menţionat că toate proiectele implementate în Republica Moldova cu susţinerea Statelor Unite ale Americii au contribuit la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor, democratizarea ţării, realizarea cu succes a reformelor şi dezvoltarea infrastructurii. „Rezultatele proiectelor la care aţi contribuit sînt resimţite de către cetăţeni. Ţin să vă mulţumesc pentru ceea ce faceţi, inclusiv pentru proiectul de management integrat al frontierei. La acest capitol am fost monitorizaţi recent de Uniunea Europeană şi am obţinut o apreciere pozitivă, graţie contribuţiei Dumneavoastră”, a spus Vlad Filat.

În aceeaşi ordine de idei, oficialii au discutat şi despre proiectele implementate de Fondul Provocările Mileniului Moldova, în cadrul Programului „Compact”, care vizează dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă. Vlad Filat şi William H. Moser s-au pronunţat pentru accelerarea implementării Programului în special în ceea ce priveşte partea tehnică a acestuia.

De asemenea, Prim-ministrul în exerciţiu a mulţumit Ambasadorului pentru efortul depus de SUA în procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

La rîndul său, William H. Moser a dat asigurări că SUA vor contribui şi în continuare la acest proces. Ambasadorul a afirmat că ţara sa va susţine Republica Moldova pe calea reformelor care au drept scop modernizarea ţării şi apropierea de Uniunea Europeană.

Prim-ministrul în exerciţiu şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova au făcut şi un schimb de opinii pe marginea situaţiei politice actuale.