SUA, mesaj categoric impotriva lui Nicolas Maduro

Mesaj ferm din partea Statele Unite al Americii pentru puterea din Venezuela. Vicepreşedintele american Mike Pence spune că Nicolas Maduro trebuie să plece de urgenţă de la conducere şi că nu mai e timp de dialog. Pence transmite că liderii mondiali nu mai au răbdare cu regimul Maduro, mesaj susţinut şi de Columbia şi Brazilia. La Caracas, dar şi în alte oraşe ale statului latino-american, Sîmbătă au fost programate mitinguri ale opoziţiei, convocate de preşedintele interimar autoproclamat.

Vicepreşedintele american Mike Pence a mers în Florida unde s-a întîlnit cu reprezentanţi ai diasporei venezuelene din Statele Unite. Oamenii au spus poveşti îngrozitoare despre situaţia din ţara lor natală. „A trebuit să plec pentru siguranţa soţiei şi a celor doi copii mici. Am suferit atacuri brutale şi a trebuit să plecăm din ţară”, spune un bărbat. „Nu vorbesc doar despre mame care, ca şi mine, au fost victimele persecuţiilor politice. Sunt mame care nu se află în această situaţie, dar care suferă deoarece sunt flămînde. Îşi iau mîncarea de la gură ca să o dea copiilor”, a povestit o femeie.

Mike Pence le-a garantat exilaţilor că Statele Unite sunt de partea lor şi a Venezuelei. Mike Pence, vicepreşedintele SUA: Lupta din Venezuela este între dictatură şi democraţie, iar libertatea este pe val. Nicolas Maduro este un dictator fără legitimitate. Nicolas Maduro trebuie să plece. Nu mai este timp pentru dialog. A venit vremea să acţionăm.

Cei mai mari vecini ai Venezuelei, Columbia şi Brazilia, au transmis mesaje chiar mai categorice decît cele venite de la Washington. Ivan Duque, preşedintele Columbiei: Merită să aplaudăm ceea ce vede toată planeta, anume că dictatura din Venezuela are orele numărate. Ernesto Araujo, ministrul de Externe al Braziliei: Astăzi vedem o perspectivă reală că Venezuela se va elibera de tirania de stînga. Sper că Rusia şi China vor vedea realitatea din Venezuela.

Planul liderului Opoziţiei, care s-a autoproclamat preşedinte, are doar trei puncte: înlăturarea lui Nicolas Maduro, formarea unui guvern interimar şi organizarea de alegeri anticipate libere. Cu Maduro în frunte, Venezuela a intrat în colaps, inflaţia a trecut de un milion la sută, iar 3 milioane de oameni au plecat din ţară.