SUA ŞI RUSIA ÎŞI SPORESC PREZENŢA NAVALĂ ÎN APROPIEREA SIRIEI

Rusia a trimis, duminică, o navă militară de recunoaştere în estul Mării Mediterane, SUA dislocînd în acelaşi timp în zonă o navă de transport în contextul pregătirilor armatei americane pentru o posibilă intervenţie militară în Siria. Potrivit agenţiei Interfax, care citează sub rezerva anonimatului o sursă militară rusă, misiunea navei Priazovie, care a plecat din portul Sevastopol de la Marea Neagră, este de "a culege informaţii în zona unde conflictul ar putea escalada". Sursa mai precizează că această navă urmează să opereze separat de flotila rusă staţionată permanent în Marea Mediterană. Tot duminică, armata americană a poziţionat în aceeaşi regiune o navă de suport logistic ce poate transporta sute de soldaţi şi cîteva elicoptere. Pînă în prezent, în estul Mediteranei au fost desfăşurate cinci distrugătoare americane purtătoare de rachete Tomahawk.

Congresul american nu va aborda problema intervenţiei în Siria înainte de 9 septembrie

Dezbaterile din Congresul american cu privire la intervenţia militară din Siria, solicitate de preşedintele Barack Obama, nu vor începe înainte de 9 septembrie, conform reprezentanţilor majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor. "Conform Constituţiei, responsabilitatea de a declara război depinde de Congres. Noi sîntem mulţumiţi de faptul că preşedintele a solicitat autorizaţia pentru o intervenţie militară în Siria", a declarat preşedintele Camerei, John Boehner, alături de alţi lideri republicani, într-un comunicat. Parlamentarii americani, în prezent în vacanţă de vară, se vor reuni la Washington începînd de luni, 9 septembrie. "Acest lucru îi va oferi preşedintelui timpul necesar pentru a-şi prezenta planul în faţa Congresului şi a americanilor", conform comunicatului.

110.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria

Cel puţin 110.371 de persoane şi-au pierdut viaţa în Siria de la izbucnirea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar Al-Assad care s-a transformat într-un război civil. Precedentul bilanţ întocmit de OSDH, ce data din 26 iunie, era de peste 100.191 de morţi. Organizaţia Naţiunilor Unite /ONU/ estimează, de asemenea, că bilanţul confruntărilor din Siria este de peste 100.000 de morţi. Numărul morţilor a fost înregistrat pînă la data de 31 august.

Surse: Moldpres