SUA AU TESTAT RACHETELE INTERCEPTOARE SM-3 PE CARE LE VOR INSTALA IN ROMANIA PINA LA SFIRSITUL ANULUI

Statele Unite ale Americii au în plan instalarea unui sistem Aegis Ashore BMD în România pînă la sfîrșitul anului în curs și a unui sistem similar în Polonia pînă în 2018, a indicat Agenția americană pentru apărarea antirachetă (MDA), potrivit agenției rusă de presă SputnikNews.

MDA și programul Ballistic Missile Defense Systems (BMDS) au efectuat joi teste cu interceptori Standard Missile-3 (SM-3) ce urmează să fie desfășurați în România în acest an, a declarat directorul Agenției, viceamiralul James Syring.

«Testul de astăzi a demonstrat că aceeași capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense care a fost desfășurată pe mare și operațională de ani, va fi în curînd operațională pe uscat ca parte a capabilității Fazei a 2-a a EPAA (European Phased Adaptive Approach, Abordarea Europeană Adaptivă în Etape privind Apărarea Antirachetă) în România», a declarat viceamiralul Syring.

SM-3 Block IB este un interceptor care distruge rachete balistice prin impact la mare viteză. Despre acest sistem, Taylor Lawrence, președintele companiei constructoare Raytheon Co., a declarat că, «indiferent cum este lansat, un SM-3 poate să intercepteze amenințări în spațiu și să le distrugă». «Flexibilitatea desfășurării de SM-3 de pe uscat sau pe mare extinde opțiunile de protecție pentru comandanții combatanți și aliații noștri în lume», a subliniat Lawrence.

SM-3 a fost testat pentru prima oară pentru interceptarea și distrugerea unei rachete balistice pe un teatru european la data de 20 octombrie, în zona insulelor Hebride din Oceanul Atlantic, în largul coastelor Scoției.

Sursa: Agerpres