SUA A DEGRADAT PINA LA REGIZAREA CRIZELOR

Statele Unite au degradat pînă la o nouă etapă: provocarea și regizarea crizelor internaționale în acele state în care opoziția activă urlă că este orientată spre Occident. Încep protestele și liderii opoziției sînt imediat recunoscuți de Washington. Și atunci apariția în lume a încă unui guvern, orientat spre SUA, este garantată. Americanii încearcă această schemă și în Venezuela, ca mai apoi s-o aplice în întreaga lume.

De menționat că asemenea crize politice au început din momentul destrămării Uniunii Sovietice. Tot atunci, odată cu destrămarea URSS, s-a retras din politica mare și China, concentrîndu-și eforturile asupra dezvoltării economice. Atunci, la sfîrșitul anilor 80, începutul anilor 90, cînd din politica mondială s-au retras Rusia și China, centru al ordinii mondiale era considerată America. Mai bine zis, americanii au crezut că în lipsa altor state puternice, ”însuși Dumnezeu le-a permis” anume lor să fie hegemon.

Însă au trecut circa zece ani și Rusia a revenit în forță în politica internațională. A revenit și China, care în acest răstimp a devenit locomotiva economiei mondiale. Ideologia de stînga în politica internă și anti-hegemonia în politica externă a făcut din Rusia și China aliați, chiar dacă anterior relațiile dintre aceste state erau șubrede. Și americanii au trebuit să se înghesuie: aceste două țări, revenite în politica mare, nu vor juca roluri secundare, ci vor fi decisive în relațiile internaționale.

În Iran a avut loc revoluția islamică. Împreună cu căderea regimului monarhic, a încetat să mai existe acea ordine regională edificată de Occident în frunte cu SUA. În 2010 a început serialul ”revoluțiilor arabe”. Și acest proces de destabilizare a lumii arabe a apropiat și mai mult Iranul de statele care se opun ”regizorilor” lumii unipolare. Iranul, împreună cu China și Rusia a început să formeze blocul de rezistență și împotrivire hegemoniei americane.

Cel mai elocvent indicator în acest sens este colaborarea și acțiunile coordonate în Siria, cuprinsă de război civil. Însă, recent, în SUA este ales un nou președinte, căruia în fiecare minut, în fiecare clipă și în orice colț al lumii i se întrezăresc crize. El și-a imaginat că misiunea Americii e să reacționeze la aceste crize în mod unilateral. În plus, este evidentă și tendința lui Trump de a strica schemele constituite în actuală ordine mondială. Din acest punct de vedere, Trump poate fi numit ”anarhist rebel”. Anarhist care nu recunoaște nici o lege, dar care crede că are dreptul de a da indicații Ucrainei, Coreii de Nord, Siriei, Venezuelei etc. A propos, primele semne ale crizei din Venezuela au apărut după ce a devenit clar că scenariul american în Iran a eșuat…

După Javan, Iran