STUDIUL DE FEZABILITATE PENTRU CONSTRUCTIA GAZODUCTULUI UNGHENI-CHISINAU A FOST PREZENTAT

Primele rezultate ale studiului de fezabilitate pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău au fost prezentate pe 29 iulie în cadrul unui atelier de lucru, organizat de Ministerul Economiei. Elaborarea studiului se preconizează să fie finalizată pînă la sfîrşitul anului 2015 cu semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

”În condiţiile geopolitice şi regionale de astăzi gazoductul Ungheni-Chişinău devine un proiect de o importanţă strategică pentru economia naţională. Pornind de la acest deziderat, vreau să vă asigur că Ministerul Economiei va contribui activ la implementarea tuturor acţiunilor legate de realizarea acestui proiect”, a declarat viceministrul Economiei Valeriu Triboi.

Serviciul de presă al Ministerului Economiei precizează că în cadrul atelierului au fost prezentate rezultatele preliminare privind impactul social şi de mediu, care este o componentă importantă a studiului de fezabilitate. Părţile au convenit să accelereze finalizarea studiului de fezabilitate şi lansarea lucrărilor de construcţie, aşa încît proiectul să fie finalizat pînă la sfîrşitul anului 2017.

La eveniment au participat reprezentanţi ai BERD, BEI, ambasadelor Suediei şi României, precum şi ai Comisiei Europene.

Pentru extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni pînă la Chişinău cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri sînt necesare investiţii de 70-100 de milioane de euro, dintre care 10 milioane vor fi alocate de Uniunea Europeană. O parte din bani vor veni sub formă de credite, în special de la instituţiile finanţatoare ale Uniunii – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană pentru Investiţii. Legea Bugetului de Stat pentru 2015 prevede 300 de milioane de lei pentru „Construcţia conductei de transport de gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău”. Capacitatea gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi pe an, mai mult decît consumul actual al Republicii Moldova.

Livrările de gaze din România prin conducta Iaşi-Ungheni au început la 4 martie. În anul 2015 Republica Moldova va importa un milion de metri cubi de gaze, ce va asigura peste 10 300 de consumatori din raionul Ungheni şi o parte din raionul Nisporeni.