STRESUL POATE DECLANSA BOLI DE PIELE

Toate bolile cutanate sînt agravate sau declanşate de stres: acneea şi rozaceea (cuperoza), vitiligo, dermatita seboreică, dermatita atopică, psoriazisul, eczemele cronice sau lupusul.

Printre cele mai frecvente boli de piele declanşate şi agravate de stres se numără psoriazisul, boală cronică autoimună care îmbracă mai multe forme şi care afectează mai mult de 3% din populaţie. Psoriazisul se caracterizează prin plăgi roşii, care se acoperă de coji albe, aderente. Puseele cu mai multe leziuni (sau cele rezistente la tratament) apar atunci cînd avem necazuri (divorţuri, concedieri, situaţii stresante, oboseală psihică). Prezenţa leziunilor, în special pe faţă şi scalp, îi afectează emoţional pe pacienţi. Trebuie evitat stresul, alimentaţia proastă, consumul de alimente bogate în vitamina A, fumatul. Se recomandă mişcare, psihoterapie, meloterapie.

Acneea este cea mai frecventă afecţiune cutanată. Trei sferturi dintre adolescenţi fac acnee şi un sfert dintre aceştia rămîn cu tendinţa de a face coşuri toată viaţa. Genetica, stresul, unele medicamente, hrana incorectă, uneori chiar cosmeticele greşit aplicate pot determina apariţia de coşuri. Ruperea coşurilor, stoarcerea lor, acasă sau la cosmetică, poate autoîntreţine apariţia de noi leziuni. Comportamentul este influenţat de stres, care suprasolicită aparatul endocrin.

Rozaceea (cuperoza) presupune vase care se dilată şi se contractă spastic, iar zona afectată suferă variaţii de culoare, de la roşu la palid. Factorii care declanşează puseul: variaţiile de temperatură, anumite alimente şi alte afecţiuni, dar în special emoţiile puternice. Spre deosebire de acnee, unde stresul acţionează lent, la rozacee acţiunea este rapidă, chiar instantanee.

E important să învăţăm să ne educăm antistres şi să ne controlăm pornirile emoţionale.

Sursa: doctorexpres.ro