STRATUL DE OZON ESTE AMENINŢAT ÎN CONTINUARE

Cercetări recente efectuate de Centrul Spaţial Goddard al NASA arată că, în ciuda interdicţiilor la nivel internaţional impuse în urmă cu mai mulţi ani, în atmosferă continuă să fie emanaţi compuşi chimici care subţiază stratul de ozon, informează Mediafax, preluată de MOLDPRES.

Ultimele măsurători au evidenţiat că, în ciuda Protocolului de la Montreal, care limitează utilizarea unor compuşi chimici cu impact asupra stratului de ozon, emanaţiile de tetraclorură de carbon (CCI4) continuă, potrivit The Huffington Post.

Potrivit reglementărilor internaţionale, emisiile de tetraclorură de carbon ar trebui să fie egale cu zero, însă măsurătorile făcute de NASA arată că acestea sînt, în medie, de aproximativ 39 de kilotone pe an. Acest nivel este de aproximativ 30% din vîrful atins înaintea reglementărilor internaţionale.

Protocolul de la Montreal, adoptat în 1987, a stabilit reducerea treptată a compuşilor chimici responsabili cu subţierea stratului de ozon, inclusiv a tetraclorurii de carbon. După 2007, cei peste două sute de semnatari ai protocolului au raportat zero emisii de CCI4.

Cercetătorul Qing Liang a explicat rezultatele studiului într-un material video făcut public de Centrul Goddard al NASA. "Nu ar trebui să vedem asta. Se pare că este vorba ori despre scurgeri industriale, emisii din zone contaminate sau din surse necunoscute", a spus Liang într-o conferinţă de presă.