STRATFOR: BLOCUL COMERCIAL AL RUSIEI

După decizia Armeniei de pe 3 Septembrie de a se alătura Uniunii Vamale, un bloc comercial al Rusiei, un număr de politicieni europeni au declarat că Armenia nu va putea avea acorduri de liber-schimb cu Uniunea Europeană pentru că cele două blocuri sunt incompatibile.

Lituania, stat care deţine preşedinţia UE, face eforturi pentru a aduce 6 ţări fost-sovietice – Moldova, Georgia, Armenia, Ucraina, Belarus şi Azerbaijan – mai aproape de Uniunea Europeană prin acorduri politice şi comerciale, sub Parteneriatul Estic iniţiat de Polonia şi Suedia în 2008.

Rusia şi-a folosit avantajele economice şi energetice în aceste state pentru a bloca eforturile Bruxelles-ului şi a avut mai mult sau mai puţin succes. Ca cel mai mare partener al Armeniei, cel mai mare investitor străin şi deţinător al multor active strategice ale acestei ţări, Rusia este crucială pentru stabilitatea Armeniei.

Putin a declarat recent că va exista o investiţie majoră a Căilor Ferate Ruse în sistemul de căi ferate armean şi urmează, de asemenea, investiţii ale companiilor Rosneft şi Rosatom pentru îmbunătăţiri ale sectorului nuclear şi ale industriei chimice. Din cauza distanţei care le separă şi a crizei politice şi economice, Uniunea Europeană nu are aceleaşi oportunităţi precum Rusia să devină un partener pentru Armenia şi pentru alte state din regiune.

Moscova îşi va intensifica presiunea în timpul summit-ului de la Vilnius din Noiembrie, în timpul căruia numeroase state din programul Parteneriatului Estic vor decide dacă să-şi întărească legăturile politice şi comerciale cu Uniunea Europeană prin noi acorduri. Dată fiind slăbiciunea UE şi interesele sale de a-şi rezolva problemele structurale interne, Rusia va avea succes în a influenţa statele periferice.