STĂPÎNII UNION FENOSA STORC SUTE DE MILIOANE DE LEI DIN BĂNUŢII PENSIONARILOR ŞI BUGETARILOR

În loc să ieftinească curentul electric, aceştia vor să-l scumpească

Monopolistul Union Fenosa, sau cum se mai numeşte de la o vreme încoace Gas Natural Fenosa, se dovedeşte ca un balaur nesăţios. Vă închipuiţi, doar în nouă luni de la începutul anului a acumulat un profit, adică suma ce rămîne din venituri după scăderea cheltuielilor, de 27 milioane euro, cam jumătate de miliard de lei moldoveneşti, care aproape în întregime se vor duce pe conturile bancare ale miliardarilor spanioli de la Union Fenosa Internacional, ce-şi are sediul la Madrid, care sînt stăpînii monopolistului din sectorul energetic al RM.

Dividendele bogaţilor spanioli, acumulate din bănuţii pensiilor, bugetarilor noştri, au crescut anul acesta cu 12,5 la sută faţă de cel anterior. Aceasta în timp ce salariile reale ale moldovenilor au crescut doar cu 5,5 procente, iar veniturile în bugetul ţării s-au înmulţit nu mai cu 7,8 procente, tot în această perioadă.

„Slugile” de la Chişinău ale miliardarilor spanioli par să fie cele mai lacome, mai zeloase din tot acest imperiu energetic care s-a lăţit în mai multe ţări ale lumii, care fac parte din categoria celor mai sărace, precum Republica Moldova, sau alte state de mîna a doua din America Latină. Primul argument în susţinerea acestei afirmaţii este faptul că, după cum am anunţat, creşterea profitului al companiei Gas Natural Fenosa în Republica Moldova a fost de tocmai 12,5 procente în timp ce întreg imperiul Union Fenosa Internacional a înregistrat un spor al profitului de doar 0,4 la sută. Altfel spus, ritmul de creştere a profitului în ţara noastră a fost de mai bine de 25 de ori mai mare decît cel obţinut în restul ţărilor lumii în care activează această companie spaniolă!

În afară de aceasta, deşi profitul a crescut cu 12,5 procente, ridicîndu-se la jumătate de miliard de lei moldoveneşti, doar în nouă luni ale anului, nu am auzit ca Gas Natural Fenosa din RM să-şi retragă cererea de scumpire a curentului electric cu 14 procente, pe care a depus-o la 22 martie, anul curent, la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Vă daţi seamă ce „vampiri” nesăţioşi s-au aciuat în sediul luxos de pe strada Andrei Doga din capitală! Vorba unui politician exotic de la noi: sug şi sug, pînă şi ultimul bănuţ din buzunarul omului!

Amintesc că în cadrul unei conferinţe de presă de astă vară, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, s-a pronunţat împotriva scumpirii curentului electric de către compania spaniolă, argumentul lui fiind creşterea dividendelor plătite către stăpînii Gas Natural Fenosa care huzuresc în capitala Spaniei. La scurt timp, după această declaraţie a lui Lazăr i-am trimis o scrisoare Silviei Radu, preşedintele Î.C.S RED Gas Natural Fenosa, prin care am rugat-o să se pronunţe vizavi de afirmaţia ministrului Economiei şi, totodată, să ne spune cîtă parte din profitul întreprinderii spaniole de la Chişinău ajunge sub formă de dividende în conturile bancare ale patronilor spanioli. Din păcate, în cele trei luni, cîte au trecut de la expedierea acestui mesaj, nu am fost onoraţi cu o explicaţie potrivită din partea doamnei care ceva mai înainte se apuca să ne dea lecţie despre normele europene de civilizaţie. Oricum gestul ei a este unul grăitor, pentru că tăcerea înseamnă aprobare!

După profitul de jumătate de miliard pe care l-a scos din buzunarele moldovenilor, cei mai săraci din Europa, patronii Gas Natural Fenosa din Chişinău nu că nu au motivul moral şi chiar economic de a scumpi curentul electric, ci, dimpotrivă, să procedeze la ieftinirea lui. Dar să nu ne facem iluzii, de bună voie nu o vor face niciodată. Poate ne-ar fi de folos experienţa bulgarilor, care revoltaţi de o majorare a tarifelor la energia electrică operată în prima jumătate a anului curent, au ieşit masiv în stradă şi nu s-au lăsat pînă nu au obţinut o scădere a preţurilor la electricitate de pînă la 5 sută, mai ales pentru categoriile sociale vulnerabile. Curentul electric în Bulgaria costă cam şi la noi,iar uneori arată chiar şi mai ieftin. În schimb, salariile şi pensiile lor sînt de 2-2,5 ori mai mari decît ale noastre. Aşa că motivele moldovenilor de a se revolta împotriva bogaţilor de la Union Fenosa Internacional sînt cu mult mai convingătoare.

Sau poate preluăm exemplu guvernului ungar, care are de gînd să interzică firmelor prestatoare de servicii comunale, stăpînite de companii europene, să plătească dividende acţionarilor acestora. Executivul de la Budapesta consideră că operatorii cu monopol, de felul Gas Natural Fenosa în RM, asupra unor servicii de interes public, precum gaze naturale, electricitatea şi apa, ar urma să se afle sub controlul autorităţilor publice centrale şi locale, să nu facă profit din nevoile de viaţă ale oamenilor. În opinia guvernului ungar, beneficiul curat care rezultă din aceste activităţi ar urma să fie orientate spre exploatarea, îmbunătăţirea serviciilor. De altminteri, pe premierul ungar Victor Orban nu-l deranjează deloc faptul că printre operatorii vizaţi figurează firme de renume din Germania, Franţa sau Italia.

Drept urmare, curentul electric în Ungaria, membru al UE, se va ieftini cu 10 procente pentru populaţie, de la 1 ianuarie, anul viitor. Ar putea să vină şi alte micşorări de preţuri, deoarece guvernul ungar recuperează o serie de structuri private din domeniul utilităţilor. Deja a cumpărat o firmă germană de comercializare şi stocare a gazelor naturale , pentru a controla preţurile din sectorul energetic. La fel, a procurat pachetul majoritar de la grupul autohton MOL, ţine să renegocieze contractul cu Gazprom.

Rău este pornit împotriva companiilor străine, transnaţionale şi Jozeph Stiglitz, renumit economist mondial, laureat al Premiului Nobel în economie, care le vede pe acestea ca pe nişte structuri parazitare, implicate în evaziuni fiscale. Potrivit acestuia, companiile mari străine se lansează într-o ţară, folosindu-se gratuit de tot ce este făcut din cheltuielile statului respectiv: infrastructură, cadre şi altele, căutînd să scoată un cît mai mare profit, de multe ori recurgînd chiar şi la evaziuni fiscale. Tocmai din aceste considerente Jozeph Stiglitz pledează pentru intensificarea controlului statului în raport cu activităţile financiare ale companiilor mari, monopoliste străine de felul Gas Natural Fenosa în RM. Este un îndemn bun şi pentru Guvernul nostru! Numai să nu ne spuneţi că atacăm investitorul străin că ne apucă rîsul de se întrerupe curentul!

Vlad LOGHIN