STOIANOGLO, UN PROCUROR CARE STIE DE CE SI PE CINE ACUZA

Acum ce mai zic cei care-l „eroizau” pe procurorul penal Morari?

Pe data de 27.01.2020, pe site-ul ziarului nostru, am publicat un articol sub titlul „Un procuror acuză! Cine se teme de Stoianoglo?”, iar a doua zi, pe 28.01.2020, articolul intitulat „Pe cine apără cei care îl atacă pe procurorul general Stoianoglo”, ambele articole fiind plasate şi în ediţiile print ale ziarului nostru.

Este vorba despre „persecutatul politic” Viorel Morari, fost şef al Procuraturii Anticorupţie (PA), pe care, într-o fază iniţială, o anumită parte a presei mai că nu îl eroiza, în special TV8, iar faţă de a cărui reţinere românii, Ambasada SUA şi şeful Delegaţiei UE „îşi manifestau îngrijorarea”, cu semnale clare că pun la îndoială competenţele şi independenţa noului procuror general în procesul de reformă a Justiţiei. Cu timpul, au lăsat-o mai moale, după ce s-au lămurit că Morari este un veritabil mafiot din clanul criminal al lui Plahotniuc. Nu te poţi sluji de un bandit veritabil ca să ataci actuala guvernare legitimă şi pe Preşedintele la fel de legitim ales de popor!

„Veți auzi foarte multe lucruri interesante despre activitatea procuraturilor”, spunea Stoianoglo pe data de 26 Decembrie, iar în ziua de 12 Februarie chiar am auzit! De la Stoianoglo! Într-un briefing de presă! Cu probe zdrobitoare, fapte concrete şi realităţi revoltătoare, criminale chiar! Cu riscul de a ne repeta pe alocuri, iar asta pentru că o parte din probele cuprinse în declaraţiile procurorului general le-am prezentat în cele două articole pomenite la început, vom reproduce doar pasajele incriminante cele mai semnificative.

 

„Familistul Morari”

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, declanșate în Decembrie 2019, au fost documentate și confirmate activitățile infracţionale, comise în intervalul anilor 2013-2019 (…), cu componenţă şi zonă de acţiune multinaţională, în sfera criminalităţii economico-financiare – spălarea banilor, îmbogățirea ilicită, precum și alte infracțiuni predicat conexe. (…) Aria de acţiune este una transnaţională și se extinde atît pe teritoriul Republicii Moldova, cît și ale altor state europene, cum ar fi: Polonia, Germania, Marea Britanie, Canada, Ucraina, fiind implicate persoane fizice și juridice rezidente ale statelor menționate.

S-a stabilit o supoziție rezonabilă că persoanele care au fondat și au administrat SRL „Irarom-Grup”, Irarom citit invers este Morari – numele de familie al persoanei vizate, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Deși, pe parcursul anilor 2013 – 2014, mama procurorului a obținut venituri oficiale de circa 2.500 de lei, în anul 2014 ea a efectuat nouă tranzacții de depunere a numerarului pe contul bancar al firmei, „pentru majorarea capitalului statutar” în sumă totală de 3,8 milioane de lei.

În anul 2014, (…) „Irarom-Grup” a construit și dat în exploatare (…) o stație de alimentare cu produse petroliere și gaz lichefiat, valoarea obiectului constituind 3,5 milioane de lei. (…) În perioada 2016 - 2018 realizează instalarea, în Nordul republicii, a trei instalații de producere a energiei din surse regenerabile eoliene, valoarea (…) …peste 14,2 milioane de lei. (…) Anii 2016 - 2017, firma declară un profit de peste 6,5 milioane de lei.

(…) După intervenția lui Viorel Morari, Consiliul de Administrație al ANRE, a aprobat și menținut un tarif de 1,13 lei/kW, majorînd capacitatea instalației de la 1300 kW la 3900 kW. Pentru comparație, pentru alte 10 companii similare, ANRE a aprobat tarife cuprinse între 0,68 – 1,01 lei/kW pentru energie electrică din sursă regenerabilă eoliană cu o capacitate de la 1300 de kW și mai mult.

(…) În intervalul anilor 2012 - 2019, părinții acestuia, neavînd alte surse de venit, au achiziționat 4 imobile în municipiul Chișinău, estimate la peste 179 mii de euro. În perioada 2013-2019 mama procurorului a intrat în posesia a 25 de terenuri cu destinație agricolă, pentru construcții și grădină cu o suprafață totală de 18 hectare, 2 case de locuit și construcții accesorii cu suprafața totală de 192 m.p. – toate estimate la circa 28 mii de euro. În perioada 2015-2018, fratele acestuia a procurat/primit donație 87 de terenuri agricole și pentru construcție cu suprafața totală de 45 ha, 1 casă de 93 m.p. și 1 construcție accesorie cu suprafața de 10 m.p., valoarea de piață a acestora, la momentul achiziționării, fiind de circa 50 mii de euro. (…)

Acțiunile membrilor familiei fostului procuror-șef al Procuraturii Anticorupție și a persoanei juridice SRL „Irarom-Grup” sînt cercetate în cadrul unei alte cauze penale, sub aspectul infracțiunii de „spălare de bani”.

 

La ordinele lui Plahotniuc

Potrivit șefului PG, la sfîrșitul lunii Decembrie 2016, Morari a recepționat personal de la Vladimir Plahotniuc o plîngere, datată pe 26 Decembrie 2016, prin care liderul PD solicita tragerea la răspundere penală a lui Veaceslav Platon pentru un denunț calomnios, depus la DIICOT România. „Plîngerea lui Plahotniuc a fost adusă la sediul PA chiar de către Morari, care, însă, a uitat de denunț pînă în Martie 2017”, declară Stoianoglo.

Abia în Martie 2017, (…) cunoscînd cu certitudine că plîngerea nu corespunde rigorilor legale, i-a cerut unui subaltern să „repare greșeala” prin înregistrarea plîngerii cu data de 28 Decembrie 2016 și a dispus, printr-o rezoluție, la fel antedatată, examinarea plîngerii lui Plahotniuc de către un procuror din subordine. Morari i-a ordonat procurorului să pornească antedatat (30 Decembrie 2016), urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, (…) dîndu-i asigurări că problema cu data înregistrării sesizării și pornirii urmăririi penale este o chestiune pur tehnică, neînsemnată, el ca procuror-șef asumîndu-și toată responsabilitatea, atenționîndu-l despre importanța semnatarului plîngerii. (…) Toate plîngerile și declarațiile depuse anterior și ulterior de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc au fost calificate de PA ca fiind false și calomnioase.

Aceeași soartă a avut-o și dosarul pornit de DIICOT România în temeiul denunțului lui Veaceslav Platon prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc și altor persoane pentru (…) înșelăciune, șantaj, spălare de bani, preluarea ilegală a unor acțiuni ale unor bănci și societăți comerciale din Republica Moldova, și anume: BC „Victoria Bank”, BC „Banca de Economii”, SA „Asito”, SA „Victoria Asigurări”, SA „Alfa Engineering”. Acest dosar a fost preluat de PA de la DIICOT România pe 27 Aprilie 2018, însă nu a fost realizată nici o acțiune procesuală în raport cu persoanele vizate în dosarul transmis de procurorii români. (…) Platon a depus mai multe sesizări și declarații în ordine de procedură penală împotriva lui Vladimir Plahotniuc, și anume: a) denunțul din 2 August 2016 adresat DIICOT din România prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a lui Plahotniuc, Candu, Iaralov, Andronachi și altor persoane; b) declarații incriminatorii în privința lui Plahotniuc depuse pe 9, 13 și 14 Septembrie 2016 în cadrul dosarului gestionat de Procuratura Anticorupție; c) denunțul din 31 Octombrie 2016 prin care solicita Procuraturii Anticorupție examinarea și cercetarea penală a lui Plahotniuc, Candu, Drăguțan, Politova, Iaralov și altor persoane, care ar fi sustras un miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Deși, din Toamna anului 2016, PA dispunea de informații concrete privind implicarea lui Plahotniuc și anturajul său în „furtul miliardului”, numitul nu a fost audiat niciodată ca pretins făptuitor, implicat în această crimă, fiind protejat și lăsat să părăsească nestingherit țara în Vara anului 2019. „Prin falsificările realizate, Viorel Morari a contribuit la evitarea implicării procesuale a lui Vladimir Plahotniuc și a altor persoane din anturajul lui în calitate de bănuiți pe mai multe cauze penale vizînd investigarea fraudei bancare, a comis amestec în activitatea PA și a CNA, prin împiedicarea cercetării rapide, complete și obiective a cauzei penale.”, a precizat seful PG, Stoianoglo. (…) Pornirea urmăririi penale în dosarul de fals în acte care îl vizează pe Viorel Morari a fost bazată pe denunțul procurorului subordonat și pe probele materiale prezentate de către acesta. Stoianoglo a declarat că urmărirea penală a fost finalizată și dosarul a fost trimis în judecată.

Ca să vedeţi în ce instrument criminal a transformat Plahotniuc Justiţia din această ţară, iar ca Morari mai sînt cu sutele! Procurorii cinstiţi nu ar avea decît să inventarieze toate vilele, maşinile scumpe şi conturile din bănci ale procurorilor, judecătorilor, poliţiştilor etc., inclusiv cele înscrise artificial pe numele membrilor de familie ori rudelor. Vom avea ne-surpriza să constatăm că ţara este infinit mai săracă decît mafioţii şi bandiţii ăştia toţi la un loc!

Mihai CONŢIU