STIRILE CM DE FOTBAL

FIFA îi așteaptă pe copiii blocați în peșteră la finala Cupei Mondiale

Președintele FIFA, Gianni Infantino, i-a invitat pe copiii blocați în peștera din Thailanda la finala Cupei Mondiale, care se va disputa pe 15 iulie, anunță Le Soire.

Desigur, acest lucru poate fi posibil doar dacă copiii vor fi eliberați pînă duminică. Pînă acum, doar 8 din 12 au fost scoși la suprafață, iar operațiunile de salvare sînt în plină desfășurare.

"Dacă, aşa cum sper, ei îşi vor regăsi familiile în zilele următoare şi dacă starea lor de sănătate le va permite, FIFA ar fi bucuroasă să-i învite să asiste la finala Cupei Mondiale.

Sper sincer că vor putea să ni se alăture pentru finala care va fi fără îndoială un moment extraordinar de comuniune şi de sărbătoare", se arată în scrisoarea lui Infantino pentru președintele Federației Thailandeze de Fotbal.

 

Cel mai netitrat careu de ași

Franța, Belgia, Croația și Anglia, semifinalistele Campionatului Mondial 2018, au împreună doar două titluri mondiale. Niciodată nu s-a întîmplat ca echipele cu cel puțin două trofee, Brazilia, Italia, Germania, Argentina și Uruguay, să nu atingă această fază!

Cupa Mondială va rămîne în Europa, așa cum s-a întîmplat la 10 din cele 11 ediții organizate pe Bătrînul Continent. Dar la turneul din Rusia avem cel mai sărac titrat careu de ași din istoria competiției. Doar Anglia și Franța au cîte un titlu suprem, în timp ce Croația și Belgia n-au jucat nici măcar o finală! Niciodată nu s-a întîmplat ca echipele cu cel puțin două trofee în palmares să spună adio Mondialului înaintea semifinalelor!

15 titluri mondiale cucerite în 20 de ediții de Mondial au "zburat" din competiție înaintea semifinalelor. Toate de pe partea grea a tabloului sau chiar din preliminarii, cazul Italiei.

52 de ani au trecut de la ultimul turneu cu mai puține trofee în palmaresul semifinalistelor. RFG era singura campioană în 1966, Anglia, Portugalia și URSS completînd tabloul.

10 a fost numărul maxim de titluri adunate de echipele ajunse în careul de ași. Acum patru ani, Brazilia (5), Germania (3), Argentina (2) și Olanda (0).

4 semifinaliste noi avem la acest CM față de ediția 2014, prima oară după turneul din 1966. Franța are cele mai multe semifinale (6), jumătate însă cît Germania.

 

După acest Mondial, Ronaldo și Messi vor pierde Balonul de Aur

Aproape sigur, după acest Mondial, Cristiano Ronaldo și Messi vor pierde Balonul de Aur. Altcineva începe să ia avans în această cursă pentru cel mai important trofeu individual. E Luka Modrici, căpitanul Croației.

Acum, aproape de sfîrșitul carierei, urmînd să împlinească 33 de ani pe 9 septembrie, mijlocașul de 1,72 m este deja unul dintre cei mai buni jucători la turneul final. De trei ori declarat MVP: la primele două meciuri din grupă, care au asigurat calificarea roș-albilor (2-0 cu Nigeria și 3-0 cu Argentina), și la "sfertul" împotriva Rusiei. Ultimul fiind și cel mai important, cel ce i-a propulsat pe "vatreni" la același nivel cu generația de aur croată, a lui Šuker și Boban. Semifinală de Mondial.

După ultima partidă, a fost întrebat din nou la conferință despre Balonul de Aur. A răspuns simplu, modest: "E ceva care nu mă obsedează. Acum, nici nu mă gîndesc la el. Vreau doar să jucăm finala".

El, spre deosebire de Griezmann, Mbappé, De Bruyne și Harry Kane, alte nume importante care speră la trofeul France Football, are un mare plus: Liga Campionilor. Fără Modrici, poate că Real Madrid nu ar fi cîștigat faimoasa cupă cu urechi mari a patra oară în ultimii cinci ani.

Sursa: gsp.ro