STIRILE CM DE FOTBAL

Statistică interesantă la Mondial: 78% din jucătorii Franței sînt migranți

Aversiunea îngrijorătoare a vest-europenilor față de emigranți nu își găsește ecoul și în numărul imens de jucători migranți din lotul unor echipe prezente la CM 2018.

Publicația Times of India a publicat recent un studiu în ceea ce privește numărul migranților din cîteva naționale europene prezente la Mondialul din Rusia.

Francezii sînt lideri la acest capitol. 78,3% dintre jucătorii din lot sînt migranți. Un procent impresionant dacă ne raportăm la numărul relativ mic de migranți din întreaga Franță, aproximativ 6,8% din numărul total al populației.

Nu doar Franța se confruntă cu aceste cifre ridicate. Naționalele Elveției, cu 65,2%, Belgiei și Angliei, ambele cu 47,8% sau Germaniei, 39,1% se află în aceeași situație cu Franța.

83 de jucători din naționalele Franței, Elveției, Belgiei, Angliei, Germaniei, Portugaliei, Spaniei, Suediei, Danemarcei și Islandei sînt migranți.

"Cînd lucrurile mergeau bine, mă numeau Romelu Lukaku, atacantul Belgiei. Cînd lucrurile nu mergeau la fel de bine, mă numeau Romelu Lukaku, atacantul belgian cu origini congoleze", Romelu Lukaku, atacant Belgia.

 

Portarii eroi ai rușilor și croaților, Akinfeev și Subasici, au povestit cum stau cu presiunea și cu psihicul

Rusia - Croația va fi primul duel din 1990 încoace, de la finala cîștigată de nemți în fața argentinienilor, cînd se vor întîlni două echipe ce s-au calificat în fazele eliminatorii în urma loviturilor de departajare. Eroii au fost portarii Igor Akinfeev și Daniel Subasici.

Ei vor fi în prim-plan și sîmbătă. "Nu ne antrenăm pentru 11 metri, sincer. Doar luăm informații cît mai multe despre fiecare adversar. De exemplu, eu mi-am făcut temele, doi dintre spanioli s-au nimerit să fie executanți la penalty-uri și amîndoi au tras așa cum anticipasem", a povestit portarul Sbornaiei.

Șuturile lui Koke și Iago Aspas au fost blocate de cneazul Igor. "Nu trebuie să fii un mare deștept la penalty-uri, să trimiți portarul advers spre un colț ca să dai tu în celălalt, astfel e mai ușor să greșești. Golovin și Cerișev au închis ochii cînd au tras, dar au marcat, așa trebuie!".

Subasici e de aceeași părere cu vedeta Croației, Luka Modrici, care spunea "De acum, doar cerul este limita". "Rusia? Are jucători excelenți, o echipă mare. Joacă acasă în fața propriilor suporteri, la Soci, va fi și mai greu pentru noi. Dacă vom ataca din start? Ei joacă acasă, ei trebuie să atace".

Pregătiți și de penalty-uri, iar? "Întotdeauna. Eu sînt sigur pe mine orice ar fi. Și înainte de meciul cu danezii am salvat de cinci sau șase ori la antrenamente astfel de lovituri. Trebuie să rezistăm fiindcă presiunea e enormă", a mai precizat portarul lui Monaco, care i-a blocat pe Eriksen, Schone și Nicolai Jorgensen.

2 meciuri au avut croații anterior în istoria Mondialelor cu echipele gazdă, ambele pierdute: 1-2 cu Franța în 1998, 1-3 cu Brazilia în 2014.

6 formații gazdă au cucerit trofeul suprem cînd țara lor a organizat CM: Uruguay (1930), Italia (1934), Anglia (1966), RFG (1974), Argentina (1978) și Franța (1998).

 

Southgate s-a răzbunat pentru penalty-ul care a îngropat Anglia la Euro '96

Gareth Southgate (47 de ani) a fost unicul ce a ratat pe Wembley la loviturile de departajare în semifinala pierdută de Anglia la Euro 1996 contra Germaniei. Tocmai de aceea, de patru luni își antrenează jucătorii pentru acest moment. Și, în sfîrșit, Anglia se califică la 11 metri într-un meci de Mondial.

Englezii trăiesc o bucurie de nedescris. Martin Samuel, de la Daily Mail, jubilează cu fiecare cuvînt scris: "A venit și acest moment. Prima oară. Anglia trece de penaltyuri la un meci de Mondial. Prieteni, ar trebui să începem să visăm. Asta nu se întîmplă în fiecare zi". Albionul e în "sferturile" turneului final, după 4-3 la 11 metri în fața Columbiei.

Cît au suferit insularii pînă aici. De trei ori ajunseseră la loviturile de departajare și de fiecare dată au fost eliminați la CM:

1990 - Pearce și Waddle au ratat în semifinala contra Germaniei. 3-4;

1998 - Ince și Batty s-au încurcat în "optimi". 3-4 și cu Argentina;

2006 - Lampard, Gerrard și Carragher au eșuat în "sferturi". 1-3 cu Portugalia. Coșmar!

Pentru Gareth Southgate, actualul selecționer, o amintire îi făcea amară fiecare zi. Pe 26 iunie 1996, într-o partidă vitală pentru britanici.

Jucau semifinala Euro în fața Germaniei. Acasă, pe Wembley. Și atunci au fost penaltyuri. Și atunci au pierdut. Iar el, fundașul lui Aston Villa în vîrstă de 25 de ani, cu 9 selecții la acea vreme (57 în total), a tras tare și jos, dar aproape de centrul porții, Köpke respingîndu-i mingea. Era a 6-a lovitură, unica ratată. Möller a înscris imediat, și Germania și-a continuat ascensiunea spre titlul continental.

"Întotdeauna îmi va rămîne adînc întipărit în minte acel penalty. Voi trăi cu el pînă la sfîrșitul vieții", a admis Southgate. Tocmai de aceea, din martie și-a antrenat jucătorii pentru 11 metri. De 4 luni a exersat aceste execuții. Și, mai ales, i-a pregătit cum să reziste presiunii extraordinare. Nu a lipsit nici psihologul din cantonament.

"În biografia lui, Southgate a scris că, în 1996, Köpke i-a putut citi gîndurile. Nu voia ca, acum, băieții să fie la fel de vulnerabili", a comentat The Guardian. Pickford a dezvăluit că la St. George’s Park și la Repino, în Rusia, au repetat inclusiv drumul de la centrul terenului la careu. Și făceau orice ca să imite tensiunea ale acelor clipe: "Încercam să le distragem atenția celor care șutau, urlam la ei cînd se apropiau de balon". Totul pentru a se obișnui cu atmosfera electrizantă.

I-a ajutat. Dintre cei cinci (numele lor erau pe listă cu mult înainte) care au executat (Rashford și Dier au fost introduși spre final mai ales pentru penaltyuri), doar Henderson a fost blocat de portarul advers. Restul au tras perfect. Iar Anglia a rupt blestemul, la 22 de ani de la ratarea lui Southgate. E azi gata de "sfertul" cu Suedia. Cu Southgate pe bancă.

2 victorii a adunat Anglia la penaltyuri din 8 încercări, cîte una la Mondial și Euro: are trei înfrîngeri la CM și tot trei la CE

Sursa: gsp.ro