STIRILE CM DE FOTBAL

Ar fi dominat Iugoslavia fotbalul din Europa?

Serbia și Croația au participat la Campionatul Mondial din Rusia, în timp ce Bosnia, Muntenegru și Slovenia au ratat de puțin accederea la turneul final.

Chiar dacă doar croații au reușit calificarea în optimile de finală, unde se vor duela cu Danemarca, luni, de la 17:00, fostul spațiu ex-iugoslav dovedește că produce în continuare talente. Iugoslavia are în palmares două titluri de vicecampioană europeană, în 1960 și 1968, dar specialiștii consideră că fără separarea din 1992, aceste performanțe ar fi fost cu siguranță depășite.

Mai jos, prezentăm un lot care ar fi luptat cu siguranță supremația continentală dacă separarea din 1992 nu ar fi avut loc.

Portari: Samir Handanovic (Slovenia, Inter), Daniel Subasic (Croația, AS Monaco), Jan Oblak (Slovenia, Atletico Madrid);

Fundași dreapta: Branislav Ivanovic (Serbia, Zenit), Sime Vrsaljko (Croația, Atletico Madrid);

Fundași centrali: Stefan Savic (Muntenegru, Atletico Madrid), Dejan Lovren (Croația, Liverpool), Vedran Corluka (Croația, Lokomotiv Moscova), Dusko Tosic (Serbia, Guangzhou R&F);

Fundași stînga: Aleksandar Kolarov (Serbia, AS Roma), Ivan Strinic (Croația, Sampdoria);

Mijlocași centrali: Miralem Pjanic (Bosnia, Juventus), Luka Modrici (Croația, Real Madrid), Ivan Rakitic (Croația, Barcelona), Nemanja Matic (Serbia, Manchester United), Sergej Milinković-Savić (Serbia, Lazio);

Extreme: Ivan Perisic (Croația, Inter), Stefan Jovetic (Muntenegru, AS Monaco), Marcel Brozovic (Croația, Inter Milano), Dusan Tadic (Serbia, Lazio);

Atacanți: Edin Dzeko (Bosnia, AS Roma), Mario Mandzukic (Croația, Juventus), Aleksander Mitrovic (Serbia, Newcastle).

 

Lineker ia atitudine după înfrîngerea Angliei cu Belgia

Gary Lineker (57 de ani), una dintre legendele fotbalului britanic, nu s-a arătat prea impresionat de înfrîngerea deliberată a Angliei cu Belgia, 0-1, eșec în urma căruia selecționata Albionului a evitat o posibilă întîlnire cu Brazilia în sferturi.

"Dacă eram jucător, mi-aș fi dorit să cîștig meciul. Mi-aș fi dorit să cîștig grupa. Mi-aș fi dorit să mai cîștig un nenorocit de meci încă o dată. Și mi-aș fi dorit să joc împotriva Braziliei în sferturile Cupei Mondiale. Despre asta este totul", a scris Lineker pe contul său de Twitter.

Englezii au pierdut deliberat meciul cu Belgia, 0-1, evitînd o posibilă confruntare cu Brazilia în sferturi. Echipa lui Soutghate se va duela în optimi cu Columbia și ar putea întîlni Suedia sau Elveția în sferturi.

 

Portughezii știu cum să o surprindă pe Uruguay

Fernando Santos, selecționerul Portugaliei, e încrezător în forța echipei și nu se teme de atuul uruguayenilor, fazele fixe. ”Și noi sîntem buni la jocul aerian, cred că ne vom califica mai departe”, a declarat selecționerul lusitan.

Selecționerul lusitan nu se mai teme de niciun adversar, "dacă am ieșit din cea mai grea serie, cu o favorită la titlu și cele mai bune naționale din Africa și Asia". Chiar amenință echipa ce a terminat cu punctaj maxim.

"Noi marcăm întotdeauna, unul sau mai multe goluri. Vom găsi soluții să surprindem defensiva uruguayană, așa cum Rusia și-a creat ocazii, chiar și Egipt putea înscrie.

Portugalia are această capacitate ofensivă și, dacă păstrăm un echilibru, cu individualitățile și jocul colectiv de care dispunem, cred că ne vom califica mai departe. Trebuie să ne apărăm bine și să fim atenți la contraatacurile lor", a explicat Santos în ziarul O Jogo.

Antrenorul știe că trupa lui Tabarez e redutabilă la fazele fixe, atuu etalat în Rusia: "Vom avea grijă la astfel de momente statice, dar și la alte aspecte. Uruguayenii pot încasa goluri la fel și ar trebui să fie îngrijorați. Și noi sîntem tari la jocul aerian". Godin, Gimenez și Luis Suarez îl știu foarte bine pe Cristiano Ronaldo. Și viceversa.

 

Cum e văzut noul căpitan al Suediei comparativ cu Zlatan Ibrahimovici

Căpitanul Blagult, Andreas Granqvist, este văzut drept eroul Suediei după ce a preluat atribuțiunile de lider de la Zlatan Ibrahimovici.

Zlatan cine? Există viață și fără Ibrahimovici! Suedia îi este dedicată căpitanului actual, iar nordicii sînt la picioarele fundașului de 33 de ani care a adus victoria contra Coreei de Sud (1-0) și a securizat succesul cu Mexic (3-0). Primul fotbalist al scandinavilor de la Henrik Larsson care înscrie două goluri la Mondiale. "Granqvist are gheață în loc de sînge în vene", îl laudă presa națională și internațională.

"Căpitanul nostru, un fundaș, are goluri mai multe la Mondiale decît au reușit legendele Patrick Kluivert, Kenny Dalglish, Ronaldinho și... Ibrahimovici", se amuză suedezii. Zlatan, marele Ibrahimovici, n-are niciun gol la Mondiale!

Comentatorul canadian Sid Seixeiro, mediatizat după afirmația "Messi este o fraudă" după 0-3 cu Croația, a mai lansat una: "Felicitări pentru Suedia care tocmai i-a arătat un uriaș deget mijlociu tipului (Zlatan) care a vrut să vină la Mondial, dar nu și în preliminarii".

"Granqvist este mai bun decît oricînd și merită să fie căpitanul Suediei, respectat de toți. Cel de dinainte, Ibrahimovici, este înfricoșător și snob. Andreas i-a ajutat pe suporteri să se îndrăgostească din nou de echipa națională", a scris The Guardian.