STIRI SPORTIVE

Lotul naţional s-a clasat pe locul şase la FOTE

Selecţionata Moldovei s-a situat pe locul şase în clasamentul pe medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European, care s-a încheiat la Tbilisi (Georgia).

Aceasta este cea mai înaltă performanţă a sportivilor moldoveni stabilită în istoria participării la asemenea competiţii. Succesul a devenit posibil graţie evoluţiei de excepţie a înotătorului Alexei Sancov, care a cucerit patru medalii (3 de aur şi una de argint), aurului obţinut de Ion Mihailov (judo, 55 kg) şi Alexandra Emilianov (aruncarea discului), şi înotătoarei Tatiana Salcuţan, care a luat argint (proba 200 metri spate).

Ultimul reprezentant al echipei moldovene aflat în concurs a fost Alexei Oleinic, care s-a clasat ieri pe locul cinci la aruncarea suliţei, stabilind un record personal (63,70 metri).

Prima ediţie a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc în 1991, la Bruxelles (Belgia). Echipa Moldovei participă la această competiţie polisportivă cu începere din 1993. La ediţiile precedente sportivii moldoveni au cucerit 15 medalii (3 de aur, 4 de argint şi 8 de bronz). Titlurile de campioane au fost obţinute anterior de Irina Erhan (judo), Olga Cristea şi Tatiana Cicanci, ambele la atletism.

 

Echipă moldoveană de fotbal feminin (U-17) a devenit premiantă

Selecţionata Moldovei la fotbal feminin Under-17 s-a clasat pe locul doi la turneul de dezvoltare UEFA, desfăşurat sub egida Federaţiei naţionale de profil.

Lotul naţional a învins cu scorul 3-1 reprezentativele Azerbaidjanului şi Bulgariei şi a cedat în ultimul meci cu 0-4 reprezentativei Letoniei, situată pe primul loc.

Echipa moldoveană, pregătită de Cristina Samson a evoluat în partida de ieri în următoarea componenţă: Margarita Panova, Liubov Sanjura, Ana Arnautu, Iulia Petelca, Irina Jupanova (Alexandra Trofimov, 17), Antonela Cojocari, Carolina Ţabur, Valeria Naumenco (Anastasia Melnic, 17), Valeria Mînăscurtă, Alexandra Darovan (Veronica Cojuhari, 18), Ecaterina Dimitrişina (Valentina Lohin, 58).

Turneul se desfăşoară în Republica Moldova cu începere din anul 2012, fiind o parte componentă a programului UEFA de dezvoltare a fotbalului feminin.

 

Zimbru a învins jucînd în inferioritate numerică

Echipa Zimbru Chişinău a învins pe 2 august, pe teren propriu, cu scorul 2-0 formaţia Dacia Chişinău în derbiul etapei a doua a campionatului naţional de fotbal.

Fotbaliştii au cîştigat partida jucînd, aproximativ 20 de minute, în inferioritate numerică, după eliminarea din teren a lui Jo. Zimbru s-a apărat compact, organizat şi a marcat cele două goluri pe contraatac. În minutul 78 s-a remarcat Kalu cu un şut precis expediat din careul de 16 metri, iar în minutul 90 a pus punctul final pe ”i” Vremea cu o lovitura din afara careului de pedeapsă.

La conferinţa de presă de la finele partidei, Igor Dobrovolschi, antrenorul ”dacilor” a fost succint. ”Am jucat prost. Vina pentru înfrîngerea suferită este a mea”. Tehnicianul ”zimbrilor”, Ştefan Stoica, a subliniat că echipa sa este în creştere. ”Eu cred mult în aceşti jucători. Unicul lucru care mă deranjează, în mod special, este condiţia lor fizică”, a spus el.

Într-un alt meci din cadrul etapei disputat ieri, Dinamo-Auto Tiraspol a jucat la egalitate (0-0) cu Zaria Bălţi.

Clasamentul este condus de Sheriff Tiraspol, Speranţa Nisporeni şi Zimbru, care au acumulat cîte 6 puncte. Meciurile etapei a treia sînt programate pentru 8-9 august. Derbiul se va desfăşura pe 9 august la Nisporeni, unde Speranţa se va întîlni cu Sheriff.