STIINTA CONTRAZICE BIBLIA: CIT DE VECHI E MORMINTUL LUI IISUS

Dacă n-ai ajuns încă la Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim, cunoscută ca locul înmormîntării lui Hristos, poți să mai aștepți puțin, pînă cînd nu vor mai exista dubii că acolo a fost îngropat Iisus. Există date științifice care contrazic faptele scrise în Noul Testament.

Mormîntul în care se crede că Iisus Hristos a fost îngropat este mai vechi decît se credea, spun oameni de știință. Testele efectuate pe rămășițele unei peșteri de calcar în Biserica Sfîntului Mormînt din Ierusalim au fost datate ca fiind din anul 345 era noastră. Astfel, peștera, cea mai veche rămășiță arhitecturală, are o vechime de vreo 1.700 de ani. Procesul științific a analizat substanțele chimice din rămășițe, pentru a afla cît timp a trecut de cînd au fost expuse la lumină. Dovezi arhitecturale anterioare găsite în jurul acestea, datează doar din perioada Crusader, în urmă cu aproximativ 1.000 de ani.

În timp ce Noul Testament spune că Iisus a murit fie în 30, fie în 33 era noastră, datele istorice sugerează că romanii au găsit și au consacrat mormîntul în 326. Data corespunde domniei lui Constantin I, împăratul roman care s-a convertit la creștinism și a declarat această religie ca fiind cea oficială a imperiului. Din acest punct istoric, s-a început construirea de monumente mari pentru Hristos. Mormîntul a fost complet distrus și apoi reconstruit în 1.009, determinînd istoricii să se aibă dubii legate de vechimea acestuia. Savanții se îndoiesc că Biserica Mormîntului Sfînt este și locul îngropării lui Hristos, mormîntul descoperit de romani. Cele mai recente teste științifice, efectuate de Universitatea Tehnică Națională din Atena întăresc acest crez. Tehnica utilizată pentru teste este denumită luminiscență stimulată optic (OSL). Ea determină cît a trecut de cînd sedimentul de cuarț din probele de mortar ale mormîntului au fost expuse la lumină.

Datele colectate de cercetători nu sînt, deci, corelate cu datele găsite din Biblie. Mormîntul a fost deschis publicului pentru prima dat secolul trecut, cînd oamenii de știință au început să restaureze un altar. În timp ce nu există un argument arheologic, care să spună că mormîntul aparține lui Iisus din Nazaret, Biserica Sfîntului Mormînt este cel mai răspîndit și acceptat punct de reper pentru faptele biblice.

PLAYTECH.RO