STIATI CA?

  • Împăratul roman Traian, care a domnit între anii 98 și 117, a fost considerat cel mai mare dintre toți împărații Romei. În timpul său, imperiul roman a cunoscut cea mai mare întindere teritorială. După moartea sa, noii împărați erau onorați de Senatul Romei cu urarea ”felicios Augusto, melior Traiano”, care înseamnă ”să fie mai norocos decît Augustus și mai bun decît Traian”. În Divina Comedie a lui Dante, Traian este singurul împărat căruia i se permite accesul în rai.
  • Conform tradiției, primul inginer din Antichitate care a construit un pod peste Tibru a primit numele de ”Pontifex”, cuvîntul însemnînd ”constructor de poduri”. Pontifexul era văzut ca o persoană care creează legături între oameni, de aceea Marii Preoți romani au adoptat mai tîrziu și titlul de Pontifex Maximus. În timpul Imperiului, toți împărații aveau acest titlu. Ulterior, el a fost transferat către conducătorul Bisericii Catolice. Papa are și astăzi titlul de Pontifex Maximus.
  • În Evul Mediu, cavalerii care purtau armură trebuiau să-și ridice vizorul atunci cînd treceau pe lîngă rege pentru a fi recunoscuți. Acest obicei stă la baza salutului militar modern.
  • La momentul apogeului său, în jurul anului 400 î.Hr., Sparta avea 25.000 de cetățeni (femeile nefiind incluse) și 500.000 de sclavi, deci 20 de sclavi pentru fiecare cetățean.
  • Numele original al familiei regale britanice era Saxa-Coburg Gotha, preluat după ce Regina Victoria s-a căsătorit cu Albert, prințul de Saxa-Coburg Gotha. Numele a fost schimbat în 1917, în timpul războiului, cînd sentimentele anti-germane erau foarte puternice în sînul societății britanice.
  • În timpul primei sale călătorii în Pacificul de Sud, din 1768, faimosul căpitan James Cook a pierdut 41 de membri din echipajul de 98 de oameni deoarece aceștia au murit de scorbut (boală cauzată de deficiența de vitamina C). Pînă în 1795 importanta citricelor fusese recunoscută de medici, iar sucul de lămîie a devenit în scurtă vreme prezent pe toate navele britanice.
  • În 1965, Congresul american a mandatat Serviciile Secrete să ofere protecție foștilor președinți și soțiilor lor pe viață. În 1997, Congresul a limitat durata acestor servicii de protecție la 10 ani după părăsirea funcției, pentru președinții aleși după data de 1 ianuarie 1997. Bill Clinton, ales în 1996, este ultimul președinte care beneficiază de protecție pe viață.