STIATI CA NAUTUL…?

- Năutul este un înlocuitor foarte bun pentru cafea, obicei dobîndit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

- Boabele de năut prăjite şi măcinate sînt un puternic stimulent digestiv şi nervos.

- Pentru ameliorarea simptomelor răcelii, se recomandă administrarea zilnică a două pahare de apă de năut. Un litru de apă şi două kilograme de năut lăsate la macerat timp de 16-24 ore, la temperatura camerei, pot reprezenta un excelent antibiotic natural.

- Apa de năut e apreciată şi ca revigorant masculin, mărind potenţa. Pentru că este bogat în acid folic, năutul este indicat bărbaţilor care vor să-şi îmbunătăţească viaţa sexuală şi fertilitatea.

- Apa de năut e contraindicată în febră, hipertensiune şi stări de iritabilitate nervoasă.

- Năutul este unul dintre cele mai vechi alimente, fiind cunoscut încă din Antichitate, cu aproximativ 3.000 de ani î.Hr., sub numele de hallaru, în Mesopotamia. Dar în sudul Franţei, se consuma năut chiar acum 9.000 de ani.

- În lumea latină, era cunoscut drept cicer, nume derivat din grecescul vechi kickere. Vestitul orator roman Marcus Tullius Cicero şi-ar fi dobîndit numele de familie de la o aluniţă de pe faţă în formă de boabă de năut. Specia de năut care se cultivă în zilele noastre se numeşte Cicer Arietinum.

- În antichitate, năutul era un aliment popular în rîndul claselor sărace din Egipt, Grecia şi Roma.

- Astăzi, năutul este extrem de popular în India (două treimi din recolta mondială) şi în ţările musulmane, dar şi în Sicilia şi Spania.