STIATI CA LAPTELE PRAF…?

* Conform însemnărilor lui Marco Polo din 1275, mongolii sînt cei care au inventat laptele praf.

* Laptele praf şi laptele condensat dăunează mai mult decît laptele pasteurizat, deoarece sînt complet denaturate.

* Laptele praf a apărut în anul 1870, cînd o companie de mîncare pentru copii a îmbunătăţit o formulă existentă de 10 ani şi inventată de chimistul german Justus von Leibig. Acesta crease un aliment pudră făcut din grîu, lapte de vacă, malţ şi bicarbonat de potasiu. Noua formulă conţinea malţ, lapte de vacă, zahăr, grîu şi era diluată doar cu apă, spre deosebire de invenţia lui von Leibig care avea nevoie de lapte de vacă. În următorii ani au apărut opt tipuri de lapte praf, precum şi nivele obligatorii de vitamine şi minerale pe care fabricanţii erau nevoiţi să le respecte cu stricteţe.

* Pe piaţă, există trei tipuri diferite pentru formulele de lapte: bazate pe lapte de vacă, pe proteine hidrolizate sau pe soia.

* Laptele reconstituit din lapte praf, cu grad mare de solubilitate, chiar şi în apă rece, într-un interval scurt (de ordinul secundelor), este laptele praf instant.

* Laptele praf e utilizat în industria cărnii (prospături), industria produselor zaharoase (caramele, ciocolată, frişcă), industria panificaţiei (pîine, biscuiţi, produse de patiserie), la fabricarea îngheţatei, maionezei, pudingurilor, supelor, brînzeturilor.

* În 1856, Gail Borden a primit primul brevet din Statele Unite ale Americii pentru lapte condensat. El a patentat metoda prin încălzire într-un vid parţial. În 1861, Borden a deschis o fabrică de lapte condensat şi de conserve în Wassaic, New York.

* Consumul de lapte integral condensat îndulcit poate cauza: reacţii alergice, creştere în greutate, boli cardiovasculare, probleme la nivel digestiv. Consumul acestui lapte nu este în acest moment restricţionat, neexistînd astfel o limită zilnică de respectat. Se recomandă însă consumul cu moderaţie.

* Laptele condensat, obţinut prin adăugarea de apă oxigenată, fosfat bisodic al citratului de sodiu, şi adus în două etape la o temperatură înaltă, garantează distrugerea completă a substanţelor vitale. Acest lapte se menţine pe timp nelimitat nealterat, fără a fi nevoie să fie conservat în frigider.