STIATI CA INVESTIGATIILE MEDICALE…?

Controlul stomatologic – o dată pe an, începînd cu vîrsta de 20 de ani.

Examenul pielii – o dată pe an, dacă observaţi aluniţe care şi-au schimbat culoarea şi volumul, care încep să sîngereze.

Analize de sînge – la fiecare doi ani. Se pot depista din timp diabetul, colesterolul mărit sau trigliceridele în exces.

Investigarea tiroidei – anual, dacă aveţi antecedente în familie. Simptomele dereglărilor: transpiraţie abundentă, palpitaţii, stări de vomă, insomnie, iritabilitate.

Bilanţul pneumo-cardiologic – la interval de 3-5 ani. Mai ales fumătorii trebuie să-şi verifice periodic tensiunea arterială, să facă o electrocardiogramă, să îşi măsoare volumele şi debitele pulmonare.

Examenul oftalmologic – o dată pe an, chiar dacă nu purtaţi ochelari de vedere. O persoană din două dezvoltă, fără să ştie, un glaucom. În plus, modificările oculare pot da migrene.

Măsurarea tensiunii – o dată pe an. Dacă valorile sînt prea mari, se dublează riscul de maladii cardiace sau de accident vascular cerebral.

Colonoscopia – la fiecare 5 ani. Depistarea cancerului de colon devine o prioritate.

Testul de memorie – de la caz la caz. Începînd de la 50 de ani, dacă observaţi pierderi de memorie, trebuie mers la medic. Diagnosticarea precoce a unei probleme de circulaţie cerebrală sau a bolii Alzheimer este extrem de importantă.

Osteodensitometria – în preajma menopauzei/andropauzei. Densitatea masei osoase poate fi modificată în caz că aveţi constituţie fragilă sau fumaţi.

Investigaţii ginecologice – o dată pe an. Frotiul cervico-vaginal se poate face şi la doi ani. Astfel, pot fi reperate eventualele leziuni precanceroase şi canceroase ale colului.

Examinarea sînilor se face lunar, începînd de la pubertate.

Mamografia e obligatorie la fiecare 2 ani, începînd de la vîrsta de 40 de ani. Ecografia mamară se face ori de cîte ori e nevoie, începînd de la pubertate.

După 35 de ani, bărbaţii e bine să facă o dată pe an o ecografie de aparat urinar, iar după 50 de ani, de două ori pe an. Orice dificultate la urinare trebuie tratată cu seriozitate la orice vîrstă.

Sursa: doctorexpres.ro