STIATI CA AEROSOLII…?

* Terapia prin inhalaţii este foarte veche, fiind cunoscută încă din antichitate. Hipocrate, Celsus, Pliniu şi Galen recomandau pentru inhalaţii, aerul din preajma Vezuviului, care conţinea sulf.

* Termele romane erau folosite şi scopul tratării cu aerosoli a diferitelor boli pulmonare cronice (cu sulf) sau cutanate (arsenic) sau chiar a sifilisului (cu mercur).

* Adevărata consacrare a metodei inhalaţiilor datează din secolul XlX (1856), odată cu folosirea aparatului de aer comprimat pentru pulverizări, de atunci pînă astăzi, aparatele pentru inhalaţii devenind tot mai performante.

* Putem face inhalaţii în cameră sau în aer liber, atunci cînd inspirăm aer oxigenat, impregnat de săruri marine sau ionizat, de la munte. În acest caz, vorbim se aerosoli.

* Aerosolii marini sînt alcătuiţi din microparticule provenite din spuma valurilor ce se sparg în larg sau pe coastă, particule care sînt antrenate de curenţii de aer.

* Zona cea mai bogată în aerosoli marini o constituie fîşia de plajă de 50-100 m. Aceşti aerosoli conţin cloruri de sodiu, iod, bromuri, magneziu puternic ionizate de ultraviolete.

* Aerosolii de pădure sau de munte pot conţine particule de polen, pe care s-a depus substanţa volatilă (terebentina), care eliberează ozon în contact cu oxigenul.

* Ape termale. Apele sărate şi alcaline cu acţiune antiinflamatorie şi fluidifiantă sînt indicate în boli cronice bronho-pulmonare (bronşite cronice, astm bronşic, rinite cronice).

* Apele sulfuroase au efect antiinflamator şi trofic, cu acţiune de refacere a mucoaselor şi acţiune antiseptică şi hiposecretorie.

* Apele radonice au acţiune de sedare, precum şi antispasmodică şi uricolitică (elimină acidul uric). Sînt indicate în astm, migrene.

* Apele calcice sînt bune în procesele inflamatorii cronice ale aparatului respirator.

* Apele iodurate au acţiune benefică în rinite, faringite, scleroemfizem.

* Apele arsenicale, în adenopatii, stări limfatice.

* Sub supravegherea medicului, se fac inhalaţii cu aceste ape minerale.

Sursa: doctorexpres.ro